Een echt goed idee was het, om naar Mumbaï te komen by Francine Mestrum Monday, Jan. 19, 2004 at 10:28 AM |
Er was heel wat twijfel over de vraag of het wel een goed idee was om met het wereld sociaal forum van Porto Alegre naar een ander continent te komen.
Tot kort voor het begin van het forum werd in alle richtingen over gespeculeerd. Maar het begin van het forum nam alle twijfel weg : dit is schitterend. Eénzelfde forum, éénzelfde formule maar andere mensen.
Uiteraard zijn hier ook nog veel Europeanen en Amerikanen, maar de gorte massa Brazilianen en andere latino`s zijn vervangen door een even grote massa Indiërs en Aziaten. De grote verscheidenheid van dit continent komt hier ten volle tot uiting. Het bonte allegaartje dat Indië zelf is, Pakistan, Tibet, Nepal, Korea, enz.
Het is goed weer eens herinnerd te worden aan de nog altijd blijvende gevolgen van `agent orange` in Vietnam.
Het is goed te zien hoe in alle landen vrouwen vechten voor hun rechten, rechten die in veel gevallen wel degelijk in grondwetten zijn verankerd, maar in de praktijk met voeten worden getreden.
Het is goed te zien hoe tientallen inheemse volken eveneens pleiten voor een volwaardige erkenning.
Verder is de kennismaking met Indië een echte schok. Alweer een relatief rijk land, met vijftig jaar bijna ononderbroken groei, maar met massale armoede. Sinds een tiental jaren is de zogenaamde 1libralisering begonnen, na decennialange interngerichte planeconomie. De resultaten zijn niet slecht, maar ook hier gaat alles lang niet volgens het boekje van het IMF en de Wereldbank.
De regering houdt voorlopig alles vrij goed onder controle. De armoede werd drastisch teruggeschroefd, vooral dankzij massale overheidsprogramma`s met grote uitgaven. Maar de ellende blijft schrijnend, de huisvestingsproblemen zijn enorm, op alle bermen en op alle voetpaden `leven` mensen.
Indië is ook een land vol contrasten. Mumbai staat in voor zowat 25 procent van het hele Indische BBP (Bruto Binnenlands Product). Maar niemand weet precies hoveel mensen hier wonen, 10, 12 of 15 miljoen ?
In een staat als Kerala, waar de communisten lang aan de macht geweest zijn, is de menselijke ontwikkeling erg hoog, de armoede vrij laag, maar de groei eerder beperkt. Het is dan ook de staat van waaruit de emigratie het grootst is, wat nogmaals bewijst dat het niet voldoende is om goede opleidingssystemen te hebben. Er zijn ook banen nodig.
En verder ja, heeft Indië met Brazilië natuurlijk een koloniaal verleden gemeen. Waar in Brazilië vooral de natuurlijke rijkdommen werden geplunderd, met een massale invoer van zwarte slaven, werd hier de textielindustrie volledig kapot gemaakt.
In dit land waar vandaag de dag tienduizenden informatica-jobs naartoe vloeien blijft het moeilijk een internetcafé te vinden. Op het WSF zelf zijn er enkel computers beschikbaar voor de journalisten.
Maar het is goed ook al deze andere stemmen van de planeet te horen. De hele dag door zijn er optochten en protestmanifestaties allerhande. Het wordt een goed forum. Zeker weten.