arch/ive/ief (2000 - 2005)

Zou Che naar het WSF gaan?
by Wim De Ceukelaire Saturday, Jan. 17, 2004 at 7:25 AM

Mumbai, 16 januari 2004. Terwijl op het Nesco terrein in Goregaon, Mumbai de laatste hand wordt gelegd aan het gigantische complex van conferentiezalen, standjes en ontmoetingsplaatsen waar straks het World Social Forum van start gaat, stelt The Indian Express een prangende vraag op haar voorpagina: “Zou Che naar het WSF gaan?”

Zou Che naar het WSF...
wsf_publiek___s_nachts.jpg, image/jpeg, 500x375

Che Guevara, de legendarische leider van de Cubaanse revolutie die in 1967 werd vermoord, is in elk geval prominent aanwezig op het WSF in Mumbai. In het hoofdkwartier van de vertaaldienst hangt een gigantische poster met de bekende foto die Alberto Korda in 1961 van hem maakte.

De foto van Che met de haren in de wind en een pet met een rode ster is alomtegenwoordig. Gene Hashmi (32), een WSF vrijwilliger in het perscentrum, draagt hem op een knalrood T-shirt. Hij is echter laconiek: “Vermoord worden was het beste wat Che in 1967 kon overkomen. Hij zou anders toch gecorrumpeerd zijn, zoals de anderen.”

Naresh Fernandes van het WSF communicatie team heeft een screensaver van Che. “Men kijkt op naar Che vanwege zijn internationalisme,” zegt hij. Ji-young Park (26) een Koreaanse vrijwilliger met een Che halsketting valt hem bij: “Che is ook zeer populair in Korea. Hij kiest altijd de kant van de armen.”

De populariteit van Che bij de medewerkers en bezoekers is ironisch in het licht van een een van de controversen in verband met het WSF: Che zou waarschijnlijk niet eens worden toegelaten omdat het forum uitdrukkelijk alle groepen weert die georganiseerd geweld gebruiken om “een andere wereld mogelijk te maken.”

De ironie ontgaat blijkbaar de meeste WSF vrijwilligers, maar niet Darshan Pal, de voorzitter van het All-India People’s Resistance Forum (AIPRF). Deze organisatie heeft samen met de International League for People’s Struggle (ILPS) en andere organisaties een alternatief forum opgezet recht tegenover het Nesco terrein waar het WSF doorgaat.

Mumbai Resistance, zoals deze massabijeenkomst heet, zet zich uidrukkelijk af tegen de politiek van het WSF om radikale groepen uit te sluiten. In heel de stad zijn de slogans “Down with imperialism” en “Revolution, not reforms” op de muren gekalkt. Daarmee wil Mumbai Resistance vooral duidelijk maken dat WSF eerder de groeiende wereldwijde protestbeweging wil kanaliseren in plaats van te stimuleren. Terwijl militante stemmen worden geweerd omdat ze weigeren het gebruik van geweld af te zweren, voert het WSF immers de ene na de andere salonrevolutionair en mainstream politicus op.

Het is daarom ook dat Darshan Pal onomwonden verklaart dat, indien Che nog zou leven, hij naar Mumbai Resistance zou gaan in plaats van naar het WSF. “Che wilde een algemene revolutie en niet enkel een hervorming van het bestaande systeem,” verduidelijkt hij.