arch/ive/ief (2000 - 2005)

Wereld Sociaal Forum in Mumbai, maar veel valt daar nog niet van te merken
by Peter Darin Wednesday, Jan. 14, 2004 at 3:58 PM
peter.darin@hotmail.com 009819425185

Binnen 2 dagen zal het vierde Wereld Sociaal Forum hier in Mumbai losbarsten. Een kleine week lang zullen tienduizenden anderewereldactivisten debateren over de andere wereld die ze willen opbouwen. Maar in Mumbai zelf is het Wereld Sociaal Forum in het straatbeeld volledig afwezig.

Geen affiches, slogans, of oproepen aan de muren. Gekalkte oproepen van Mumbai Resistance, het alternatieve forum dat tegelijk met het Wereld Sociaal Forum plaatsheeft, dan weer wel. Een ervan: "Debates only won't create another world".

Wanneer je weet dat er in Mumbai een slordige 20 miljoen mensen wonen op een totale oppervlakte van 200 vierkante km en dat het Wereld Sociaal Forum maximaal een kleine 100.000 anderewereldactivisten zal samenbrengen in het verre Noorden van de stad hoeft het niet te verwonderen dat het evenement aan het tot nu toe door ons bezochte centrum en zuiden van de stad ongemerkt voorbij kan gaan.

Moeilijke aanpassing

Gisterenmorgen kwamen we, na een reis van een kleine 20 uur aan in Mumbai. Deze avond, het is hier nu kwart over 9 (als je 4u30 bijtelt bij de tijd die je horloge aangeeft dan weet je hoe laat het bij ons is) zijn we nog altijd volop aan het wennen aan de gigantische derdewereldstad.

Natuurlijk gaat het dan niet alleen over het temperatuurverschil. Overdag is het hier 30 graden, 's nachts daalt de temperatuur tot een aangename 15 graden, temperaturen waarvan we 2 dagen geleden, tijdens een fris en regenachtig vertrek uit Brussel Zuid enkel konden dromen. Ook het extra spicy Indische eten laat op misschien wat potzitten wegens acute diaree na geen erge problemen vrezen.

Het is vooral de confrontatie met de onbeschrijfelijke armoede die ons ons ongemakkelijk laat voelen. Werkelijk alle beschikbare plaatsen zijn volgebouwd met krotten: bruggen treinperrons, open pekken, ... Vele families kunnen zich blijkbaar zelfs geen krot permiteren en leven en slapen dan maar letterlijk op straat.

Het waanzinnige aan de situatie is dat er geen onderscheid lijkt te zijn tussen residentiele gebieden en de krottenwijken. Waar je in Mexico city duidelijk merkt waar de stad eindigt en de krottenwijken beginnen, lopen beide in Mumbai gewoon constant in elkaar over. Je kan hier mensen op het trottoir zien creperen terwijl een halve meter verder mensen in pak zich naar hun werk haasten.

Toch komt de Indische samenleving minder agressief over dan pakweg die in enkele Latijns-Amerikaanse landen. Dat de armen niet elke vijf voet allerlei mensen de kop in slaan, zal wel voor een groot stuk te maken hebben met de ingebakken onderdanigheid en berusting eigen aan het kastesysteem.

Plannen voor de komende dagen

Internetten lijkt hier in Mumbai niet echt een probleem te vormen. Van ons mag je de komende dagen dus zowel artikels vanop het Werels Sociaal Forum en op Mumbai Resistance verwachten. Morgen beginnen we trouwens al met een verslag van het International Health Forum dat in het kader van het Wereld Sociaal Forum ook hier in Mumbai wordt georganiseerd en waar wij met intal een workshop zullen geven over de ervaring van onze dokters onder de bommen van Bush in Bagdad.

Foto's gepubliceerd krijgen lijkt dan weer wel een moeilijkheid tot het Wereld Sociaal Forum van start gaat en we daar van de infrastructuur kunnen gebruik maken. Morgen zullen we in elk geval een zoektocht ondernemen naar een internetshop waar ook foto's gepubliceerd geraken.

Peter Darin, Mumbai, 21u30

PS je kan mij ook steeds bellen met vragen en voorstellen, mijn telefoonnummer hier is 98 194 25 185