arch/ive/ief (2000 - 2005)

Finse gewetensbezwaarde verscheen vandaag voor Raad van State
by Voor Moeder Aarde vzw Wednesday, Jan. 14, 2004 at 2:05 PM
liesje@motherearth.org 09/2428752 Maria Hendrikaplein 5-6, 9000 GENT

Vandaag behandelde de Raad van State het beroep van Jussi Hermaja tegen de weigering van zijn vraag om politiek asiel in België. De Finse gewetensbezwaarde vluchtte in oktober 2001 naar België nadat hij in Finland veroordeeld werd tot 6,5 maand gevangenisstraf.

foto’s: http://fme.sincerethought.org/gallery/albun08#

Vandaag behandelde de Raad van State het beroep van Jussi Hermaja tegen de weigering van zijn vraag om politiek asiel in België. De Finse gewetensbezwaarde weigerde zowel leger- als burgerdienst te vervullen en vluchtte in oktober 2001 naar België nadat hij in Finland veroordeeld werd tot 6,5 maand gevangenisstraf. Voor Moeder Aarde en het Forum voor Vredesactie steunen Jussi Hermaja in zijn asielaanvraag en zijn verzet tegen het Finse dienstplichtsysteem. De twee organisaties organiseerden een kleine demonstratie aan de ingang van de Raad van State en verspreiden informatie over de schending van de mensenrechten in Finland. De rechtszaal was volledig gevuld met mensen die steun betuigden aan Jussi en de zaak waar hij voor strijdt. De rechter liet, hoewel niet naar gewoonte in de Raad van State, zowel Jussi als zijn advocaat toe hun zaak mondeling toe te lichten. De uitspraak volgt in een aantal weken.

Bij zijn aankomst in België werd Jussi’s asielaanvraag op staande voet verworpen door het Commissariaat Generaal voor de Vluchtelingen. Vandaag, meer dan twee jaar later, werd het beroep tegen deze verwerping behandeld. In de tussentijd werkte Jussi bij Voor Moeder Aarde in Gent aan een campagne voor de vrijheid van zijn mede-dienstweigeraars, ‘Case Hermaja’.

Jussi weigerde deel te nemen aan zowel de militaire als de alternatieve dienst. De eerste omwille van zijn gewetensbezwaren, de tweede omdat er nog steeds vele problemen bestaan in het Finse dienstplichtsysteem. De in Finland toegepaste alternatieve dienst is onredelijk lang. Ze bedraagt 13 maanden en is duidelijk straffend vergeleken met de militaire dienst die 6 maanden bedraagt. Ook wordt er onvoldoende informatie ter beschikking gesteld over de alternatieve dienst, en worden de economische verplichtingen naar de dienstplichtige toe vaak genegeerd. Tevens wordt de alternatieve dienst op discriminerende wijze toegepast en komt ze neer op een bestraffing van bepaalde categorieën van gewetensbezwaarden.
Hoewel in vredestijd de keuze voorzien wordt tussen militaire en alternatieve dienst, bestaat er in Finland geen wet over het statuut van dienstweigeraars in oorlogstijd. Dit betekent dat iemand die niet deelgenomen heeft aan eender welke vorm van militaire training, verplicht kan worden wapens te dragen.

Zo’n 70 Finse jonge mannen weigeren jaarlijks zowel de militaire als de alternatieve dienst. De dienstweigeraars worden veroordeeld tot een gevangenisstraf voor een periode die gelijk staat aan de helft van hun resterende diensttijd, met een maximum van 197 dagen. Amnesty International erkende sinds 1999 45 Finse gewetensbezwaarden als gewetensgevangenen. Volgens deze organisatie is Finland het enige land in de Europese Unie met gewetensgevangenen.

De bestreden beslissing van het Commissariaat-Generaal voor de vluchtelingen stelt dat de Finse wetgeving betreffende burgerdienst noch discriminerend, noch bestraffend is en dat de duur ervan, ondanks het verschil met de militaire dienst, niet onredelijk lang is.
Wij betwisten deze motivering. Iemand kan als vluchteling erkend worden als hij wegens dienstweigering op een disproportionele wijze behandeld wordt omwille van zijn politieke overtuiging. Wanneer de burgerdienst een veel langere duur heeft dan de legerdienst, kan het nog moeilijk als een alternatieve vorm van dienstplicht beschouwd worden maar komt het neer op straffen op basis van een politieke overtuiging, namelijk gewetensbezwaren tegen militaire dienst. Tevens behandelt de Finse overheid dienstweigeraars anders naargelang de reden van hun dienstweigering. Zo zijn getuigen van Jehova volledig vrijgesteld van de dienstplicht. Maar wie om politieke motieven de militaire dienst weigert, is onderworpen aan een lange burgerdienst. De alternatieve burgerdienst heeft hier een straffend karakter, is discriminerend en komt neer op bestraffing van wie om politieke redenen dienst weigert.
Voor Moeder Aarde en het Forum voor Vredesactie zijn dan ook van mening dat Jussi Hermaja recht heeft op politiek asiel in België.