arch/ive/ief (2000 - 2005)

Reactie Kif Kif op opinieartikel minister Patrick Dewael
by Kif Kif Tuesday, Jan. 13, 2004 at 2:43 PM

Als organisatie die naar een verdraagzame en multiculturele samenleving streeft, voelt Kif Kif zich aangesproken om in het debat over de hoofddoek haar stem te laten horen.

Wij benadrukken evenwel dat wij dit eigenlijk niet wenselijk vinden en er ons in zekere zin ongemakkelijk bij voelen. Ons fundamenteel uitgangspunt is dat het al dan niet dragen van een hoofddoek een persoonlijke beslissing van elke moslimvrouw moet zijn. Externe dwang die een moslima verplicht om een hoofddoek uit te doen, dan wel om er een te dragen, keuren wij af. Het is de persoon in kwestie die daarover een beslissing moet nemen, niet de buitenwereld. Kif Kif is dan ook van mening dat de maatschappelijke discussie over de hoofddoek en het daarmee gepaard gaande opbod grotendeels een non-debat is. De onderwerpen waar het in essentie om gaat zijn en blijven: racisme en discriminatie, onderwijs, terwerkstelling en huisvesting.

Vandaag publiceren wij een reactie op het op het opiniestuk van minister Patrick Dewael (De Morgen, 10 januari 2004). In de loop van volgende week zullen wij een grondiger standpunt uitwerken waarin we ondermeer reflecteren over het aankomende debat over de “fundamentele waarden” van de maatschappij en de plaats van de islam in de publieke ruimte.

******************************************

Voor zover wij weten staat de liberale partij (zowel het bestuur als het gros van de partijleden) niet bepaald bekend als een onwankelbaar bastion van het feminisme. Het tegendeel is eerder waar. Zoveel bleek ook uit de woorden van oud-voorzitter Annemie Neyts waarin ze het triumviraat Verhofstadt-Dewael-De Gucht als macho’s afschilderde, en dit in dezelfde krant als diegene waarin het opinieartikel van Dewael verscheen. Ook de allochtone inwoners van dit land waren in het verleden niet echt de prioritaire doelgroep van de VLD. Het wansmakelijke spektakel dat een aantal VLD-senatoren tijdens het debat om het migrantenstemrecht opvoerden, ligt ons nog vers in het geheugen. Het is daarom des te meer verwonderlijk dat het nu precies de VLD is die zich het meest om het welzijn van de moslimvrouwen lijkt te bekommeren. Wie draait hier wie een rad voor de ogen?

Het is voor ons overduidelijk dat Patrick Dewael en de zijnen zich hier op de kap (hoofddoek) van de moslimvrouwen aan het profileren zijn. Het is in onze ogen een bedenkelijke vorm van stoerdoenerij om de wonden te verzachten die het debat over het migrantenstemrecht bij de blauwe achterban geslagen heeft. Met deze schijnheilige vertoning helpt de VLD de moslimgemeenschap in Vlaanderen en de moslimvrouwen in het bijzonder geen stap vooruit, wel twee achteruit. De agressieve en generaliserende toon die Patrick Dewael in zijn opiniestuk hanteert, duwt de moslims eens te meer in de marge van de maatschappij. Van een hooggeplaatst politicus zou men toch beter mogen verwachten? De tekst van Dewael moet gekaderd worden in de toenemende golf van islamofobie die West-Europa teistert. Moslims worden in het nationalistisch discours en in de definiëring van het wezen van West-Europa steeds meer als de ultieme ‘Ander’ opgevoerd. De afspiegeling van moslims als gevaarlijke boosdoeners die de maatschappij wensen te destabiliseren, roept hoe langer hoe meer herinneringen op aan de groteske beeldvorming die in een niet zo ver verleden over de Joden verspreid werd. Een dergelijke discours komt het multiculturele weefsel van de maatschappij op geen enkele manier ten goede. Het enige dat men ermee bereikt is een algemene sfeer van wantrouwen en onbegrip tussen de verschillende bevolkingsgroepen. Kif Kif past voor een dergelijke zwart-wit-logica waarin iedere vorm van nuance zoek is.