arch/ive/ief (2000 - 2005)

Steun voor de 11 vredesactivisten
by Attac Vlaanderen Monday, Jan. 12, 2004 at 2:52 PM
vlaanderen@attac.be Lousbergkaai 10, 9000 Gent

Persmededeling - Attac Vlaanderen steunt 11 aangeklaagde vredesactivisten


Wij steunen vredesactivisten en trainstoppers in hun geweldloze maar radicale strijdvormen tegen de oorlog

Vandaag moesten 11 vredesactivisten verschijnen voor de rechtbank van Dendermonde. Ze hadden een van de belangrijkste eisen van de tientallen miljoenen betogers op de internationale actiedag tegen de oorlog van 14
februari 2003, namelijk - "geen logistieke ondersteuning aan de oorlog tegen Irak" - zo radicaal mogelijk maar totaal geweldloos in de praktijk gebracht.

In 2001 richtte premier Verhofstadt een open brief aan de
andersglobalisten. Hierin hield hij een pleidooi voor een "ethische globalisering". Hij organiseerde zelfs een internationale conferentie om dat standpunt te benadrukken. In 2002 en 2003 probeerde Minister van Buitenlandse Zaken Louis Michel zelfs de kampioen van de ethiek te worden door zich voortdurend uit te spreken tegen de oorlogsdrift van
de Bush-regering.

Intussen leverde onze regering wapens aan het leger van Nepal om het binnenlands verzet te kunnen neerslaan, vernietigde het de genocidewet, op bevel van de Amerikaanse regering en liet het midden in de oorlog tegen Irak toe, dat de belangrijkste wapentransporten voor het Amerikaanse leger in de Golf via Belgische havens en vliegvelden
verliepen.

De echte ethische globalisten - de trainstoppers die door het proberen verhinderen van de wapentransporten een ethische daad tegen het geweld en de gruwel van de oorlog stelden - werden echter met geweld verwijderd en achteraf vervolgd.

De regering verschuilde zich achter "geheime" militaire akkoorden met de Verenigde Staten die moesten uitgevoerd worden. Het parlement werd weer maar eens buitenspel gezet.

Samen met de beklaagden eisen wij dan ook het stopzetten van deze militaire akkoorden. Geweldloze maar radicale actievormen zijn voor attac vlaanderen een belangrijke fase in de herovering van de publieke ruimte die ook een
politieke ruimte is. Het beknotten en vervolgen van geweldloze radicale acties is de beknotting en vervolging van de vrijheid van meningsuiting.

Wij eisen niet alleen de vrijspraak voor de 11 vredesactivisten, maar ook de stopzetting van alle rechterlijke vervolging van geweldloze radicale acties.

De 11 beklaagden zouden integendeel de prijs van de ethische
globalisering moeten ontvangen vanwege deze regering. Maar helaas, een regering met boter op het hoofd kan onmogelijk ethische prijzen uitreiken.

__________________________
Omdat een andere wereld mogelijk is !

Attac Vlaanderen
Eric Goeman, woordvoerder
[e-mail] vlaanderen@attac.be
[tel] 09 3724491
[mobiel] 0476 990714
[site] http://vl.attac.be