arch/ive/ief (2000 - 2005)

Trainstoppers voor de rechter
by Forum voor Vredesactie Thursday, Jan. 08, 2004 at 3:25 PM
forum@vredesactie.be 03/281.68.39 Patriottenstraat 27, 2600 Berchem

Op 12 januari komen de vredesactivisten die een Amerikaans militair transport blokkeerden opnieuw voor de rechter in Dendermonde. Het Forum voor Vredesactie roept op om de geweldloze actievoerders te komen ondersteunen en om met ons de herziening van de militaire akkoorden met de VS te vragen.

In het voorjaar 2003 hebben duizenden mensen betoogd voor de eis dat ons land geen logistieke ondersteuning mocht geven aan de oorlog tegen Irak. De 'trainstoppers' die deze eis in de praktijk brachten, komen op 12 januari voor de rechter in Dendermonde. Onze nieuwe regering heeft de akkoorden die de wapentransporten in ons land mogelijk maakten, nog steeds niet herzien. Hoog tijd dus om onze overheid wakker te schudden.
Op 12 januari om 9 uur gaat in Dendermonde de volgende zitting van het proces van de treinstoppers door. Wij roepen op om deze activisten te komen ondersteunen en om met ons de herziening van de militaire akkoorden met de VS te vragen. Kom de zitting meevolgen. Na de zitting houden we een manifestatie voor de trappen van het justitiepaleis. Geen bloemen noch kransen, geen vlaggen noch spandoeken.
"Warstopping", welk spoor kiest onze regering?

Praktisch:
Datum: maandag 12 januari
Uur: 9uur
Plaats: Justitiepaleis, justitieplein Dendermonde
Het proces begint om 9u. Daarna houden we een korte manifestatie voor het Justitiepaleis.

Warstopping, welk spoor kiest de regering?

De acties tegen de oorlog in Irak kregen een juridisch staartje. 11 mensen die op 16 februari 2003 een Amerikaans militair transport per spoor blokkeerden uit protest tegen de oorlog, worden daar nu voor vervolgd. Het eigen vege lijf werd ingezet om de Amerikaanse oorlogsvoorbereidingen te stoppen. De actie verliep geweldloos en volgens de principes van burgerlijke ongehoorzaamheid: mensen namen hun verantwoordelijkheid op om te verhinderen dat tanks en legertrucks ingezet zouden worden in een nieuwe oorlog. Een verantwoordelijkheid die onze regering weigerde te nemen. Naar onze mening was deze oorlog illegaal, hem proberen te stoppen niet. Daarom roept het Forum voor Vredesactie op om uw steun te komen betuigen aan de actievoerders op de volgende procesdag 12 januari.

De toenmalige Belgische regering was van mening dat ze de bilaterale militaire akkoorden met de VS moest uitvoeren, ook al droeg dit bij aan de illegale oorlogsvoering door de VS. Ze stelde wel dat de volgende regering deze akkoorden moest herzien. En nu, de 'volgende' regering is er. Wat gaat ze met deze akkoorden doen? In het regeerakkoord is de volgende beleidsoptie te vinden: "de herziening in functie van de gewijzigde internationale situatie van de akkoorden die tijdens de Koude Oorlog in NAVO-kader werden afgesloten." Al bij al een vrij ambigue zinnetje : betekent het dat het respect voor het internationaal recht in de akkoorden ingeschreven wordt of worden ze louter 'gemoderniseerd'? Uit een gesprek van het Forum voor Vredesactie met het ministerie van Defensie bleek dat - als het van defensie afhangt - het internationaal recht niet ter sprake komt bij het herziening van deze akkoorden. Zal de regering haar verantwoordelijkheid opnemen en ervoor zorgen dat België niet meer betrokken wordt in illegale oorlogen via haar militaire akkoorden? Het valt nog te bezien. Daarom willen we dit proces aangrijpen om onze eis ‘geen logistieke ondersteuning aan de oorlog tegen Irak’, kracht bij te zetten door het respect voor het internationale recht effectief in de akkoorden in te schrijven. Warstopping, welk spoor kiest onze regering?