arch/ive/ief (2000 - 2005)

Hongerstaking in Brussel 5-11 januari
by Baskenland Informatie Centrum Monday, Jan. 05, 2004 at 11:20 AM
baskinfo@xs4all.nl Postbus 2884 3500 GW Utrecht

Hongerstaking van Basken in Brussel, 5-11 januari 2004

Hongerstaking ter ondersteuning van de Baskische politieke gevangenen

Baskenland: 3 miljoen inwoners.
Gedurende de laatste 25 jaar zijn er, omwille van politieke redenen, elke 2 dagen 4 personen gearresteerd, 1 opgesloten in de cel en de andere gemarteld.
Vandaag zijn er 700 politieke gevangenen, verspreid over 86 gevangenissen.
Elke week zijn er meer dan 2000 personen onderweg en leggen zij meer dan 800.000 kilometer af voor de bezoeken.
De ouders en vrienden spenderen daaraan jaarlijks 10 miljoen euro.

Meer dan 25 jaar geleden stierf dictator Franco, maar de rechten van het Baskische volk zijn nog steeds niet erkend. De Spaanse en Franse « democratieën » hebben die rechten niet willen erkennen, bovendien is hun enige antwoord ongebreidelde repressie, waardoor er nog nooit zoveel Baskische politieke gevangenen geweest zijn als vandaag. De situatie van de ruim 700 Baskische politieke gevangenen, hun families en naasten wordt er elke dag moeilijker op. De bestraffing door vrijheidsberoving volstaat niet meer:
Voor de gevangenen: verspreiding, isolatie, gedwongen overbrenging naar andere gevangenissen, afrossingen, beperkingen op het bezoekrecht, de systematische weigering tot voorwaardelijke invrijheidsstelling (behalve bij spijtbetoon en aangeven van kameraden) maar ook de weigering om zware medische toestanden in rekening te brengen, het verbod op het volgen van studies verbonden aan de Baskische universiteiten, verbod op het spreken van Baskisch, enz…
Voor hun families en naasten: de verspreiding en opsluiting ver van huis verplicht hen ertoe jaarlijks miljoenen kilometers af te leggen, met risico op, soms dodelijke, ongevallen.
Etxerat (Naar Huis), de vereniging van ouders van Baskische politieke gevangenen, wil de informatieve barrières doorbreken en de Europese burgers een rechtstreekse getuigenis aanbieden. Daarom begeven er zich, tussen 5 en 11 januari, zo’n 300 personen naar diverse Europese steden zoals Barcelona, Berlijn, Genève, Milaan, Kopenhagen, Parijs… en Brussel om er een hongerstaking van een week te houden en om er de politici, vakbonden, kerk, communicatiemedia en basisverenigingen te informeren over de moeilijke situatie waarin de politieke gevangenen zich bevinden in de Spaanse en Franse gevangenissen.
In Brussel zal de hongerstaking doorgaan in het lokaal van de Coordinadora Simón Bolivar, Dillensstraat 15 (Flagey-plein).

Speciale site over hongerstaking in Brussel
by Baskenland Informatie Centrum Tuesday, Jan. 06, 2004 at 1:41 PM
baskinfo@xs4all.nl Postbus 2884 3500 GW Utrecht

http://members.lycos.nl/basqueactionweek/home.htm