arch/ive/ief (2000 - 2005)

Syndicalisten binden strijd aan tegen VLD-wetsvoorstel "werken op zaterdagen in de bo
by syndicale website Wednesday, Dec. 31, 2003 at 10:45 AM
syndicale.website@pandora.be none none

Nu is de tijd om te reageren hoogdringend , er is een wetsvoorstel voorgesteld om dit verbod op te heffen.

De trouwe lezers van deze rubriek vragen we om deze brief bekend te maken bij de bouwvakkers in hun omgeving.

Tevens vragen wij om jullie mening in verband met dit wetsvoorstel , alsook KB 213 ยง 7

Reageren kan via Theo.buyens@pandora.be of Vanmuysen Roland : rolandV@yucom.be

Wij zijn lid van de vakkommissie bouw Limburg ,die al een tijd rond dit onderwerp aan het werk zijn.



Als trouwe bondgenoot van de bouwpatroons wil de VLD het verbod op zaterdagarbeid in de bouwsector opheffen. Dit heeft niets te maken met de strijd tegen zwartwerk. Nee, men wil dat de werknemers uit de bouw nog flexibeler gaan werken. Zodra het goed weer wordt wil men de bouwvakkers zes dagen per week laten werken. In de winter kan men dan thuisblijven tijdens de week als de kinderen naar school zijn en de partner gaat werken. Dit zal geen vrije keuze van die werknemer zijn. 80 % van de bouwvakkers werkt in een kleine onderneming zonder syndicaal afgevaardigde en zullen kunnen kiezen tussen zaterdagwerk of ontslag.

Hierdoor zal de bouw nog onaantrekkelijker worden voor jongeren en kandidaat-werknemers. En wie al in de bouw werkt zal nog vlugger dan nu al het geval is de sector verlaten. En dan maar klagen dat er niet genoeg bouwvakkers zijn.

En Minister Vandenbroucke ? Die vindt het niet gepast dat we mensen langer willen laten werken en ze tegelijkertijd meer uitpersen tijdens hun loopbaan. Als hij dit goedkeurt werkt hij hier nochtans aan mee. Bouwvakkers werken nu al hard 5 dagen per week en zitten dan nog vaak uren per dag in hun 'bouwbusje'. Ze terug met de 6-dagenweek opzadelen is onmenselijk.

Het argument dat bouwvakkers nu al massaal 's zaterdags als 'bijberoeper' gaan werken is vals : ten eerste is dat een vrije keuze, ten tweede heeft het merendeel van de bouwvakkers in bijberoep een hoofdberoep buiten de bouwsector.

VLD' er Tommelein vindt het verbod op zaterdagwerk zinloos want er wordt toch massaal gebouwd op zaterdag. Voor zover dat al waar zou zijn is dit een geweldige politieke vondst. Schaf dan ook meteen alle wetten af die belastingsfraude verbieden of die verbieden te snel te rijden of door het rode licht te rijden.



brief aan Het Belang van Limburg van secretaris B Henckaerts