arch/ive/ief (2000 - 2005)

Arbeiderszelfbeheer: Ester Valdeze van Brukman spreekt
by werklozenbond Wednesday December 17, 2003 at 02:51 PM
werklozenbond@yahoo.co.uk

BRUKMAN ES DE LAS TRABAJADORAS! NAAISTERS ZONDER PATROON

luister naar de uitleg van Ester Valdez, arbeidster bij Brukman, de Argentijnse textielfabriek die onder arbeiderszelfbeheer werkt.

Arbeiderszelfbeheer:...
bond.gifvmista.gif, image/gif, 420x76

Twee arbeiders van bedrijven onder arbeiderscontrole hebben een rondreis door Europa gehouden met verschillende stops waaronder ook Antwerpen. De WerklozenBond speelde voor gastheer en hier vertelden Ester Valdez van de textielfabriek Brukman en Carlos Quininiz van het keramiekbedrijf Zanon hun verhaal en dat van honderden co-arbeiders, van het verval van een natie, van de repressie van de overheid, van hun geloof in een goede afloop, en het vertrouwen in het socialisme en de praktijk van arbeiderszelfbeheer.

De crisis in Argentiniƫ breekt los in 2001, in de maand december om precies te zijn. Maar het begon al veel vroeger. De lonen van de arbeiders in fabrieken over geheel Argentiniƫ daalden drastisch gedurende een periode van vele maanden. Twee dagen voordat in heel Argentiniƫ onlusten uitbreken komen de arbeiders van Bruckman in opstand. Ze pikken het niet dat hun lonen gedaald zijn van een menselijk bedrag naar amper 5 dollar en dan naar niets. Uitgebuit door de patrons, behandeld als slaven die enkel werkten voor het winstbejag van de fabriekseigenaars. lees verder