arch/ive/ief (2000 - 2005)

[wsis? we seize!] Medialaboratorium moet verhuizen
by bruno de bondt Wednesday December 10, 2003 at 01:45 AM
bruno@fluxx.be

Op dinsdag 9 december had in Genève de Strategische Conferentie (S-Conf) moeten beginnen in het kader van We Seize!, een reeks acties georganiseerd als protest tegen en alternatief voor de WSIS. Tijdens die strategische conferentie zouden mensen van gedachten wisselen over onder meer vrijheid van informatie, open source software en vrije toegang tot technologie.

Hoewel heel veel mensen uitkeken naar een hoop interessante gesprekken om kennis en ervaring te delen, werd die verwachting brutaal aan diggelen geslagen door een bezoek van de politie aan het We Seize! Polimedia Lab, waar de volgende dagen allerlei mediaworkshops en -experimenten zouden plaatsvinden.

Omstreeks half elf dinsdagmorgen kregen enkele mensen van het organiserende collectief Geneva03 alarmerende telefoontjes van activisten die bezig waren het Polimedia Lab op te stellen. Naar verluidt was de eigenaar van het gebouw niet op de hoogte dat de activisten van de verhuurder de toelating hadden gekregen om het gebouw te gebruiken. Hij bleek evenmin te weten dat de activisten over een sleutel beschikten en op die dag aanwezig zouden zijn.

Toen de mensen van Geneva03 bij het gebouw arriveerden, was de politie al ter plaatse. De eigenaar had hen opgebeld nadat een veiligheidsagent de activisten had opgemerkt. De politie, in volledige oproerkledij, eiste dat de activisten na een identiteitscontrole het Polimedia Lab zouden verlaten en al hun materiaal zouden meenmen. Na hun vertrek zou hen de toegang tot het gebouw verboden worden, waartoe de politie de sloten veranderde.

Wanneer de verhuurder van het gebouw met dit verhaal geconfronteerd werd, zei hij niet te weten dat hij geen toegang mocht geven voor het gebruik van het gebouw en vroeg hij de activisten eveneens het gebouw te verlaten. Nadat ze de hulp van een advocaat hadden ingeroepen, besloten de activisten zich het recht voor te behouden ter plaatse te blijven. Ze contacteerden daarnaast de lokale pers en verschillende leden van de Green Party, om hen uit te leggen dat dit evenement zorgvuldig en goed op tijd was gepland en voorbereid, en dat ze het volste recht hadden daar te zijn en het Polimedia Lab op te bouwen.

Geneva03 benadrukte daarbij dat ze het gebouw alleen zouden verlaten indien hen een vervangende locatie werd aangeboden. Ze stelden een lijst van benodigdheden op, waaronder een capaciteit van ten minste 200 mensen, breedband-internettoegang en hulp bij of een budget voor de bekendmaking van de nieuwe locatie. De activisten overhandigden de lijst aan de politieke vertegenwoordigers, die begrip toonden voor hun situatie en beloofden voor een nieuwe locatie te zullen zorgen.

Al snel kwam men met een bijzonder genereus ogend aanbod: een grote ruimte in La Maison des Associations, een gebouw dat huisvesting biedt aan verscheidene NGO's. Bovendien was de ruimte voorzien van meubilair en zou er snel een internetverbinding zijn. Geneva03 vroeg om een schriftelijke verklaring, die hen werd geweigerd. Na een tijdje kwamen de politieke vertegenwoordigers zelfs aanzetten met een ultimatum: de activisten moesten vertrekken of er zouden geen onderhandelingen meer mogelijk zijn. Daarop besloot Geneva03 het oorspronkelijke Polimedia Lab te ontruimen om te verhuizen naar de nieuwe locatie, enkele straten verder.

Toen de activisten hun intrek wilden nemen in het nieuwe gebouw, bleek de belofte van de autoriteiten een flagrante leugen te zijn. De mensen van La Maison des Associations waren helemaal niet op de hoogte van de komst van Geneva03, bovendien was de betreffende ruimte maanden daarvoor al verhuurd aan Amnesty International. De politieke vertegenwoordigers antwoordden dat het om een misverstand ging en zeiden opnieuw naar een nieuwe locatie te zullen zoeken.

Momenteel (woensdagmorgen, 01u15) zoeken de activisten nog steeds naar een nieuwe locatie voor het Polimedia Lab, om de geplande workshops alsnog te kunnen laten doorgaan. Het spreekt vanzelf dat dit niet eenvoudig is, aangezien de locatie over heel wat faciliteiten moet beschikken.

De gebeurtenissen van vandaag hadden bijzonder veel weg van regelrechte repressie. Uit de contacten die Genevao03 had met de betrokkenen, bleek dat de autoriteiten er enkel op uit waren tijd te winnen en de mensen van La Maison des Associations niet eens hadden gecontacteerd. De volgende dagen zullen de activisten hun uiterste best doen om een krachtig antwoord te geven op deze situatie in de vorm van de voorziene -en waarschijnlijk tot nu toe ongeplande directe- acties, die na vandaag des te meer een politieke betekenis zullen krijgen.

(deels een vertaling van WSIS? WE SEIZE! Reconstruction of Polimedia eviction)