arch/ive/ief (2000 - 2005)

TOESPRAAK 8/12/2003 MANIFESTATIE TEGEN ONTSLAG BERNARD EN RONNY
by syndicale website Tuesday December 09, 2003 at 02:30 PM
syndicale.website@pandora.be none none

Beste vrienden, kameraden, sympathisanten,



Bernard en Ronny zeggen dat het verdomme deugd doet om jullie steun hier vandaag te mogen ontvangen. In naam van Ronny en Bernard: duizend, duizend keer merci.



Zoals jullie weten hebben het ABVV en het ACV met verstomming gereageerd op de arrogante beslissing van de directie van Artic Frisa om twee delegees van het ABVV als honden op straat te zetten. De zeer zware fout die Bernard en Ronny hebben begaan is opkomen voor de arbeiders en het laten respecteren van wettelijke regels. Blijkbaar is dat een misdaad waarop verbanning uit de fabriek het gevolg moest zijn. Militanten, dat is de wereld op zijn kop !



Wie gijzelt hier wie, moeten we ons afvragen.



Bernard en Ronny, net als hun collega-delegees, konden voor hun syndicale mening uitkomen omdat ze de zekerheid hadden dat de wet hen beschermde. De laatste maanden hadden de ABVV-delegees kritische bedenkingen over de overuren, over het niet-respecteren van de CAO’s, over de wanpraktijken met de interims, over de envelopkes (envelopkes met geld, waarvan ondertussen de baas in de gazet heeft gezegd dat de vakbond daar niks mee te maken heeft, want ’t was drinkgeld hé !! hopelijk leest de RSZ en de fiscus ook de gazet).



Bernard en Ronny hadden de zekerheid dat de wet hen beschermde…Zo dachten ze …



Maar als het gepermitteerd is om beschermde werknemers met de macht van het geld monddood te maken, dan zeggen we dat de wet ons nog beter dan vandaag moet beschermen tegen zulk bitter en pervers kapitalisme.



Als je flitspalen in de fik zet, dan vlieg je in de bak. Terecht ! Je mag zelfs Michael Jackson heten, maar met het betalen van een borgsom zal je je straf niet ontlopen !!

Maar de mensen in de bedrijven, die dagelijks bezig zijn met veiligheid op het werk en met het welzijn van hun werkmakkers, kunnen hier straffeloos en door even aan de kassa te passeren, aan de kant worden gezet.

Schandalig.



Het is vandaag een moeilijke dag. Het is een dag vol gemengde gevoelens.



We hebben een krop in de keel, want twee uitstekende delegees moeten zich vandaag gaan aanmelden als werklozen. Niet omdat ze slachtoffer zijn van een faillissement. Niet omdat ze zwaar in de fout zijn gegaan op het werk. Bernard deed als technieker de revisie van de productielijnen. Al 17 jaar. En de militanten die Bernard van de vorming kennen, weten dat Bernard altijd vol vuur over de fabriek kon klappen. Bernard was meer bezig met de Frisa dan met het herstellen van de pomp van zijn wc thuis. Vraag het maar aan zijn vrouw.

Maar de laatste jaren was er wel veel, zeer veel veranderd.

Bernard werkte bijna drie keer zo lang in de Frisa als dien Hollander die daar nu met zijn geld zwaait. Je moet geldschieters aanbidden, Bernard. Je moet hun voeten wassen en zeker niet zeggen dat zijn voeten stinken. En Ronny, wat dat ze Ronny eigenlijk hebben aangedaan, dat is crapuleus. Jammer dat ik het zo moet zeggen, maar moeten horen van werknemers van buitenfirma’s dat ze het werk dat je al vijf jaar doet, gaan overnemen, ZONDER dat den baas het lef heeft om dat zelf te komen zeggen … Je zou voor minder door de grond zakken.



We hebben een krop in de keel maar we zijn ook woedend. De reactie van de patroonsfederatie is ons tot op vandaag onbekend. Blijkbaar beseft men niet welke oorlogsverklaring dit is aan het adres van de vakbonden. Het is duidelijk, de patroonsfederatie moet hier volledig afstand van pakken. Doet ze dat niet, dan is het klimaat waarin we naar de sociale verkiezingen stappen er één van wantrouwen. Ofwel meent men het met de sociale democratie, ofwel meent men het niet. Een tussenstation bestaat voor ons niet.

De aanslag van een onderneming op onze vertegenwoordigers in de overlegorganen, dat is een bloedaanslag.

En zoals het bij de maffia oog om oog, tand om tand is, zullen ook wij niet wijken voor deze intimidatie. Frisa vendetta. Frisa vendetta. Frisa vendetta.



Zoals ik zei, we hebben gemengde gevoelens. Morgen zullen collega’s van Bernard en Ronny het overleg in Frisa verder moeten zetten. We gaan de moeilijke opdracht hebben om wakker te worden en onze emoties en frustraties te bedwingen. We gaan rationeel en weloverwogen de belangen van de arbeiders moeten verdedigen. Goed wetende dat er booby traps onderweg liggen.

Neen dus, we gaan geen kamikaze acties ondernemen waarvan werknemers het slachtoffer zullen zijn. Neen dus, we gaan de fabriek niet platleggen terwijl zowat alle arbeiders tijdelijk moeten stempelen.

Integendeel, we zullen met ons verstand de controle vanuit de arbeiders blijven organiseren. In gemeenschappelijk overleg tussen ABVV en ACV.



We zijn misschien geschokt, maar we zijn niet uitgeteld ! De vakbondsvrijheid is niet met geld aan banden te leggen. Ja, er is een gevoel van onmacht. Maar in die onmacht zit veel meer kracht dan in macht. De kracht van jullie, van Bernard, van Ronny, was en is tot meer in staat dan een ferm gespekte bankrekening.

We gaan onze kameraden begeleiden naar de werkwinkel. Mag ik vragen dat jullie hen voorafgaan in de optocht en dat jullie aan de werkwinkel met de vlaggen een rood-groene haag vormen als symbool van jullie solidariteit. We gaan vandaag nooit meer vergeten. Die twee mannen gaan niet lang zonder werk zitten, want ze weten wat werken is. Die Hollander met zijn zak geld kent het verschil niet tussen een vijs en een moer. En de dag dat hij beseft dat hij alles te danken heeft aan zijn werknemers, tracteren Bernard en Ronny aan jullie allemaal met een ijscreme !!



Voor jullie steun: bedankt !!



Dario Gouwy

ABVV VOEDING