arch/ive/ief (2000 - 2005)

Ontslagen ACV – delegee met 26 jaar ervaring voor de arbeidsrechtbank
by syndicale website Monday December 08, 2003 at 07:06 PM
syndicale.website@pandora.be none none

Linda Berghman was 49 jaar toen ze ontslagen werd bij textielbedrijf Domo uit Sint - Niklaas. "Het was een enorme klap in mijn gezicht. Eigenlijk hoop ik nog steeds terug aan de slag te gaan bij Domo," zegt Berghman. Vijftig collega-vakbondsmensen zongen liederen en scandeerden slogans net voor de rechtszaak bij de Arbeidsrechtbank begon.
Ik overleefde zes sociale verkiezingen maar niet de herstructurering die het bedrijf twee jaar geleden afkondigde. We voelden het toen al een tijdje aankomen. Samen met enkele collega's stelde we een petitie op. We wilden geen jobs zien verdwijnen. Maar ik werd op straat gezet onder bedreiging van twee rijkswachters, alsof ik een misdadigster was."
Na de Ondernemingsraad brak een spontane stakingsactie uit tijdens de weekendshift. De onderhandelingen maakten dat heel wat mensen met brugpensioen konden, maar Berghman kwam een jaar anciënniteit te kort. In principe kon de directie haar niet ontslaan als vakbondsafgevaardigde, maar het gebeurde toch. Gisteren stond de rechtszaak na twee jaar wachten op de rol, maar een uitspraak verwachtte men niet.

Bron: Gentenaar van 5 december 2003