arch/ive/ief (2000 - 2005)

Argentijnse militairen ook blij met babies
by ex-Latijns-Amerika correspondent (toen) BRT Monday December 08, 2003 at 12:35 PM
Nederland

Maxima baby in Nederland : En nu dient men in naam der gerechtigheid - ook alle felicitatieregisters te tekenen namens al die vermoordde ouders in Argentinië, waarvan de gestolen babies bij kinderloze legerfamilies belandden.

Gefeliciteerd ? In Den Haag, Amsterdam etc. luidden klokken...in Argentinië ook...

Dat begon na de bekendmaking van de geboorte van de prinses.

IN ARGENTINIË ZIJN 'T NOODKLOKKEN: ZE WILLEN HUN BABIES TERUG !

Henk Ruyssenaars, ex-Latijns-Amerika correspondent (toen) BRT.

En nu dient men in naam der gerechtigheid - ook alle felicitatieregisters te tekenen: mede namens al de vermoordde ouders in Argentinië, waarvan de gestolen babies bij kinderloze legerfamilies belandden.

De maatschappij-kritische, dikwijls vrij jonge ouders - ook in de leeftijd van Maxima en Willem Alexander - die bij duizenden hun afkeuring van de Videla-Zorreguieta Junta uitspraken, werden na gemarteld etc. te zijn - levend, bloedend maar half bewusteloos bijvoorbeeld uit helicopters bij o.a. Mar del Plata boven open zee eruit gegooid.

Soms spoelden ze aan op de Argentijnse stranden.

De vader van Maxima, dhr. Jorge Zorreguieta, die Staatssecretaris was in de Videla-junta, is ook medeschuldig aan deze baby-roof indertijd, onder zijn baas President Videla, die ook al door het nieuwe - meer democratische - bewind strafrechtelijk wordt vervolgd.

Nu zit Videla voor die kinderroof in huisarrest, is er vorige week een arrestatiebevel wegens moord tegen hem uitgevaardigd in Duitsland - en komt zijn medewerker Zorreguieta misschien in het geheim weer naar Nederland, om de aankomst van een eigen baby te vieren.

Citaat: "Zorreguieta was op de hoogte van de verdwijning van duizenden mensen in zijn land en heeft zich expliciet vereenzelvigd met de doelstellingen van de militaire junta. In zijn periode als ‘secretario’ heeft hij zich regelmatig positief uitgelaten over het 'Proces van Nationale Reorganisatie’.

Nog in 1980, tijdens een landbouwbeurs, vraagt Zorreguieta de steun van de boeren tegen de ‘werkelijke vijanden’ (Volkskrant, bijlage17). 

Nu Zorreguieta het systeem van verdwijningen heeft ondersteund, althans niets heeft ondernomen om het voortduren van deze verdwijningen te voorkomen, is hij ook voor dit onderdeel van het regeringsbeleid medeverantwoordelijk.

Dit stelt ook Julio Strassera, de openbare aanklager in Argentinië die in de jaren tachtig vervolgingen heeft geïnitieerd tegen Videla en andere leden van het militaire bewind:

"Iedereen wist wat er aan de hand was, iedereen die deel uitmaakte van dat bewind was medeverantwoordelijk, en diende dus veroordeeld te worden’"

(Trouw, 23 maart 2000, bijlage 14).

Uit de aanklacht in Nederland tegen Jorge Zorreguieta:

Juridische kwalificatie van de feiten 

" De handelingen van de leden van de Regering in de periode 1976-1983 dienen in elk geval te worden aangemerkt als foltering en misdrijven tegen de menselijkheid. Hiervoor kunnen de leden van de Regering, waaronder Zorreguieta, individueel strafrechtelijk aansprakelijk gehouden worden, zowel onder internationaal als onder Nederlands recht. 

Er is vrijwel geen verschil met België, en de 'Nederlandse Uitvoeringswet Folterverdrag' verklaart de Nederlandse strafwet van toepassing op een ieder die zich buiten Nederland schuldig maakt aan één van de misdrijven omschreven in deze wet. Zoals gezegd, bevat deze wet normen die in de periode 1976-1983 in Nederland reeds als gewoonterecht van toepassing waren."
[ einde citaat ]

Omdat Nederland zich aan de Folterwet* dient te houden - neem ik aan dat de arrestatie van Zorreguieta onmiddelijk plaatsvindt, zodra hij voet op Nederlandse bodem heeft gezet.

Iets anders zou goedkeuren van schendingen van de mensenrechten zijn.

En het stelen van "Wolken van Babies"....

* Folterwet:  http://www.noticias.nl/zr_anklacht1_jan01.html

Henk Ruyssenaars

O.a. ex-Latijns-Amerika correspondent VRT.

Volkskrant - Zorreguieta Forum:

http://forum.volkskrant.nl/ubb/Forum53/HTML/000232.html

FOREIGN PRESS FOUNDATION
http://tinyurl.com/y7h3
Editor : Henk Ruyssenaars
The Netherlands
 fpf@chello.nl

The Dutch author worked for many decades for international A/V media as foreign correspondent, of which 10 years - also during Gulf War I - in the Arab World and the Middle East.

Seeing that every bullet and every bomb breeds more terrorism !

HR