arch/ive/ief (2000 - 2005)

Regering wil einde maken aan sociale gijzelingen
by syndicale website Thursday December 04, 2003 at 05:19 PM
syndicale.website@pandora.be none none

Naar aanleiding van de sociale gijzeling bij Sigma in Manage en Alstom in Beyne - Heusay heeft minister Vandenbroucke de vakbonden en de werkgevers bij zich geroepen voor een onderhoud.



Gisteren werden drie directieleden vastgehouden bij het bedrijf Alstom in Beyne -Heusay. Dit bedrijf gaat dicht en ruim 130 van de 143 banen gaan wellicht verloren. De vakbonden eisen een betere vertrekvergoeding voor de werknemers die moeten vertrekken. De sociale gijzeling wierp alvast zijn vruchten af; de werknemers dwongen meer geld af voor het sociaal akkoord. Het personeel besliste wel over te gaan tot een
stakingsactie van onbepaalde duur

Minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael heeft naar aanleiding van de actie bij Alstom herhaald dat hij dergelijke praktijken onaanvaardbaar vindt.

Minister Frank Vandenbroucke springt hem nu bij. Hij noemt de actie schadelijk voor het sociaal klimaat in het land. De minister nodigt de sociale partners uit voor een onderhoud op zijn kabinet. "Zij moeten hun leden sensibiliseren", klinkt het.

Het personeel mag de directie niet meer vasthouden, de directie van zijn kant mag niet onmiddellijk naar de rechtbank stappen, vindt VDB.



Bron: VRTnieuws.net van 4 december 2003



goed artikel over "gijzelingen"
by jan buelinckx Friday December 05, 2003 at 11:33 AM

goed artikel van freddy de pauw over "gijzelingen" zoals die bij Sigma en Alstom op de site van attac vlaanderen:
http://vl.attac.be/article114.html