arch/ive/ief (2000 - 2005)

Een Sociaal Forum voor Werk...
by jan buelinckx Wednesday December 03, 2003 at 11:15 AM
janbuelinckx@yahoo.com

Zaterdagnamiddag 29 november vond in Winterslag bij Genk een ontmoeting plaats tussen een dertigtal syndicalisten en activisten op initiatief van het Limburgs Sociaal Forum en de Attac Werkgroep Economische Democratie.

Een Sociaal Forum voor Werk…

Zaterdagnamiddag 29 november vond in Winterslag bij Genk een ontmoeting plaats tussen een dertigtal syndicalisten en activisten op initiatief van het Limburgs Sociaal Forum en de Attac Werkgroep Economische Democratie. Het werd een zeer boeiende namiddag met leerrijke getuigenissen en goede voorstellen aangaande de brandend actuele problematiek van bedrijfssluitingen.

Zo was er de getuigenis van een afgevaardigde bij Bekaert Lanklaar waar afgelopen twee weken is gestaakt. Hij vertelde dat een overwinning werd behaald doordat de twee vakbonden als één blok samengewerkt hebben en door de vastberadenheid van de arbeiders.

Een discussie over de herstructurering bij Ford Genk kwam natuurlijk ook ter sprake. Afgevaardigden bij Ford legden een en ander uit over het voorakkoord van het sociaal plan. Ze hadden het daarbij vooral over de halsstarrigheid van de directie met betrekking tot de eis voor een vierdaagse werkweek. Er is konstante druk geweest vanuit de directie tegen gelijk welke actie zowel voor als tijdens de onderhandelingen . Uit de discussie bleek zeer duidelijk dat een nationale mobilisatie in Brussel naar Ford en naar de politiek om de vierdagenweek op te leggen tot de mogelijkheid had moeten behoren.

Raf Verbeke van de Attac Werkgroep Economische Democratie gaf verslag van de seminaries en ateliers op het Europees Sociaal Forum waar gelijkaardige discussies op gang komen rond een statuut voor de werknemers als antwoord op ontslagen en sluitngen. Theo Mewis van het Limburgs Sociaal Forum legde een en ander uit over het wetsvoorstel Decroly. Het volledige wetsvoorstel is hier te lezen:
http://forum.vl.attac.be/viewtopic.php?t=231

Dat voorstel houdt zeer kort het volgende in:

1. Een blokkeringrecht/vetorecht/opschortingsrecht van de vakbonden bij sluiting of herstructurering;
2. Het behoud van loon en de garantie op ander werk bij sluiting of herstructurering;
3. Financiering van dit alles door een echte vermogensbelasting en niet door een activering van de sociale zekerheid.

Na discussie werd besloten gelijkaardige bijeenkomsten ook elders te houden als een oproep tot Sociale Fora voor Werk, dit om overal de discussie te voeren over alternatieven voor werk. Startpunt zal een mobiel sociaal forum zijn waar een aantal mensen aan werken om in heel het land solidariteit te betuigen en initiatieven te nemen zoals het Limburgs Sociaal Forum heeft gedaan op FORD.

Vele anderen deden ook hun inbreng zoals Maria Vindevoghel, die het wetsvoorstel Decroly steunt omdat het niet kan dat de werknemer opdraait voor de kosten van herstructureringen en massale afdankingen. Ook van Franstalige kant is er bereidheid om vanuit dit wetsvoorstel een discussie op gang te brengen. Afgevaardigden van bij Caterpillar in Charleroi pleitten voor een “emancipatie-syndicalisme” waarbij de pragmatische aanpak van vakbonders kan ondersteund worden door een breed debat over alternatieven. Zij wezen er op dat het systeem steeds agressiever wordt en in staat is duizenden arbeidsplaatsen op de helling te zetten zonder dat er een algemene tegenreactie komt.

Iedereen was het eens over de grond van de zaak. Het moet gedaan zijn met sluiten en afdanken. Het kan niet dat bedrijven die miljarden winst maken zomaar duizenden mensen op straat kunnen zetten. Er moeten dringend oplossingen komen. Een belangrijke stap werd op deze bijeenkomst gezet om de strijd beter te organiseren en te verbreden.

Twee afspraken werden gemaakt:
1. Een gelijkaardige bijeenkomst op zaterdag 7 februari 2004.
2. Een werkgroep zal alle aanvullingen, wijzigingen, verbeteringen, kritieken, opmerkingen en ervaringen rondom het wetsvoorstel Decroly bundelen met het oog op een verbetering van de tekst en met het oog op politieke initiatieven in de strijd voor een alternatief voor de werkloosheid.

Jan Buelinckx (Attac Werkgroep Economische Democratie)