arch/ive/ief (2000 - 2005)

Nederlandse inlichtingendienst benadert asielzoekrs
by Buro Jansen & Janssen Monday December 01, 2003 at 04:05 PM
info@burojansen.nl 0031206123202 Postbus 10591, 1001 EN Amsterdam

PERSBERICHT


Zojuist verschenen

Misleidende methode
Buro Jansen & Janssen
ISBN 90 6728 162 X
Prijs euro 12,50

Misleidende Methode is het verslag van het onderzoek dat Buro Jansen & Janssen de afgelopen jaren verichtte naar de wijze waarop de AIVD vluchtelingen en migranten werft als informanten. Buro Jansen & Janssen voerde gesprekken met asielzoekers, vluchtelingenwerkers en advocaten en dook dieper in de duistere wereld van de AIVD.

Maar niet alleen Nederlands grootste geheime dienst werd onderzocht. Ook de Immigratie en Naturalisatiedienst (IND) werd tegen het licht gehouden. Welke informatie wordt hier verzameld, waarom en hoe wordt er tussen de verschillende diensten samengewerkt?

Uit een aantal verhalen van benaderingen van asielzoekers, die Buro Jansen & Janssen heeft opgetekend, wordt duidelijk dat de AIVD een aantal richtlijnen die diverse ministers van Binnenlandse Zaken hebben opgesteld naast zich neerlegd. Zo wordt met de vrijwillige medewerking een loopje genomen, maakt de AIVD niet altijd duidelijk met welke dienst betrokkene te maken hebben en krijgen biedt de AIVD een verblijfsvergunning in ruil voor informatie.

In Misleidende Methode onderzocht Buro Jansen & Janssen ook de samenwerking tussen verschillende diensten. De samenwerking tussen de AIVD en de IND is merkbaar toegenomen, terwijl de controle hierop uiterst mager is. Het Bureau Bijzondere Zaken (BBZ) van de IND is de spil in het uitwisselen van informatie, maar hult zich geheel in stilzwijgen.

Ook internationaal wordt er na 11 september nauwer samengewerkt door inlichtingendiensten. De AIVD onderhoudt ondertussen nauwe contacten met diensten in het Midden Oosten en Noord Afrika.

In Nederland zijn er plannen om een veiligheidstoets in de toelatingsprocedure voor vreemdelingen te introduceren. De AIVD zou de spin in het web moeten worden. Verschillende databanken zouden gekoppeld moeten worden, om te beginnen die van het gegevensbestand Basisvoorziening Vreemdelingen (BVV). De regering streeft naar een Schengenbrede invoering.

Terwijl de AIVD zich niet houdt aan de regels die door de verschillende ministers opgesteld zijn krijgt de dienst wel een grotere rol in de vreemdelingenketen.

Ondergeschoven kindje blijft nog steeds de controle op de AIVD. Afgelopen maand kondigde minister Remkes op verzoek van de Tweede Kamer aan een onderzoek te laten doen naar het functioneren en de bevoegdheden van de dienst. Een mooi moment om de werkwijze van de AIVD bij het werven van informanten onder asielzoekers en migranten eindelijk eens parlementair tegen het licht te houden.

Papieren Tijger - Postbus 2599 - 4800 CN Breda - 076-522 83 75 - info@papierentijger.org
Buro Jansen & Janssen Postbus 10591 1001 EN Amsterdam 020 612 32 02 info@burojansen.nl