arch/ive/ief (2000 - 2005)

HigH Noon of de beeldrevolutie van de zon
by HighNoon workgroup Sunday November 30, 2003 at 03:17 PM
highnoon@geneva03.org [vertaald door lize]

HighNoon is één van de 'modules' van het actieplatform WSIS? We Seize! dat plaatsgrijpt van 9 tot 12 december in Genève, ter gelegenheid van de eerste VN Wereldtop over de Informatiesamenleving (WSIS).

HighNoon is een nieuw experiment in media activisme. Terwijl de ogen van de wereldpers gericht zijn op genève staan honderden media-activisten klaar om drie dagen lang onafhankelijke videobeelden van overal ter wereld live over het internet uit te zenden en het publiek te tonen waar de échte informatiesamenleving zich afspeelt.

HigH Noon of de beel...
highnoon_poster.jpg, image/jpeg, 425x589

29.Nov.03 –Lokale pirate radiozenders, video-activisten en goedkoop gedrukte magazines stonden aan de wieg van het Media-activisme. Door de evolutie van ICT werd het de laatste jaren mogelijk de fysieke kloof in txt, video en audio te overbruggen en ontstonden er complexe netwerken en samenwerkingsverbanden die de afstand tussen het publiek verkleinden en de haalbaarheid van projecten in media-activisme sterk verhoogden. Sommige netwerken (zoals Indymedia) waren een voorbeeld voor de vele anderen die dezelfde weg zijn opgegaan in het verzamelen en verspreiden van informatie.

Onlangs staken activisten, artiesten en programmeurs uit verschillende achtergronden de koppen bij elkaar voor een nieuw initiatief : “HighNoon”. Het project werd opgezet om een nieuw model voor media-activisme te ontwikkelen , een model dat beter geschikt is voor bewegende beelden. De laatste maanden werd er reeds geëxperimenteerd en werden videobeelden ingezameld en over het net verzonden. Aan de hand van de v2v techniek, vrije software, open formats en standaarden is het mogelijk om video’s zonder kwaliteitsverlies te coderen, op te slaan en te syndiceren en dit op een toegankelijke en gebruiksvriendelijke manier.

Op weg naar HigH NooN
Op weg naar dit nieuwe model willen we methoden ontwikkelen om deze archieven aan te vullen met kwaliteitsvolle inhoud. We willen iedereen betrekken in de sociale, mediatieke en technische ontwikkeling van HighNoon. Het HighNoon initiatief maakt gebruik van vrije technologie, werkt aan een model om de sociale en digitale kloof van de zogezegde “informatiesamenleving” te overbruggen en is een platform om media (video, audio,..) te overhandigen en dit vervolgens over de verschillende netwerken te verspreiden. We bevinden ons slechts in een vroege ontwikkelingsfase en rekenen op jullie voor het indienen van bijdragen, het testen van technologie, het ter beschikking stellen van kennis en het overnemen van de afgesproken standaarden. Doe mee en bouw samen met ons aan HighNoon tijdens haar eerste incarnatie tijdens de acties tegen de Wereldtop voor de Informatiesamenleving !

Wat is HigH NooN
HighNoon is een driedagenlang audiovisueel protest tegen de WSIS in Genève en wil laten zien wat we bedoelen als we zeggen dat de échte informatiesamenleving zich afspeelt buiten de contouren van deze wereldtop.

In tegenstelling tot het verleden zijn we dit keer niet van plan vanuit genève verslag uit te brengen van de zoveelste nutteloze wereldtop. Dit keer vragen we de internationale deelname van media-activisten zonder dat ze zich ter plaatse begeven. We willen zo protesteren tegen de centralistische en zichzelf verheerlijkende structuur van het WSIS media evenement en zullen daarom de aandacht van ‘onze’ media gelijk verdelen over de verschillende tijdszones van de wereld. High Noon wordt een soort van ‘mediainterface’ die de valse retoriek van de WSIS moet aanklagen en haar moet confronteren met de verschillende bijdragen en tussenkomsten van media activisten en artiesten van over de hele wereld. HighNoon volgt de zonsopgang en gebruikt het zonlicht om de vele lokale experimenten en verhalen in de schijnwerper te plaatsen. Met de hulp van de zon toont HighNoon de revolutie die overal ter wereld plaatsgrijpt. Drie dagen lang zal het altijd middag zijn in HighNoon. Voor iedere middag worden jullie uitgenodigd mee te doen en je niet louter te laten vertegenwoordigen!

HighNoon archief
Er wordt een archief ingezameld waaruit zal worden geput om het HighNoon programma samen te stellen uit het copy-left audiovisueel materiaal dat alle auteurs en producers vrij ter beschikking stellen.

HighNoon stopt niet na de WSIS. De voornaamste bedoeling van dit experiment is de creatie van een permanent media archief waarrond verder zal worden samengewerkt om de technische kantjes op punt te stellen, een efficiënte onafhankelijke structuur te creëren (video archief, database van ‘metadata’, servers voor streaming) en een nieuw model voor onafhankelijke media-expressie en translokale netwerken in het leven te roepen.

Oproep om bijdragen in te dienen
Mogelijke onderwerpen zijn:

digitale kloof en toegang tot informatica – communautaire media en media activisme – grensproblematiek en immigratie – immateriële arbeid – hardware productie en ontwikkeling van vrije software – copyright en intellectuele eigendom – oorlog en informatie-oorlog – media monopolie en privatisering – censuur en vrije meningsuiting

Hoe meedoen
a) Dien een video in : We doen een oproep om video’s in ons archief up te loaden. We zullen deze nadien optimaliseren voor streaming (streamen in uitzenden langs het internet)

b) Organiseer een live streaming : We doen een oproep om acties live uit te zenden langs het net. Op het WSIS en op andere plaatsen zullen we dit projecteren op een groot scherm.

c) Organiseer een publieke vertoning : We doen een oproep om de stream vanuit Genève aan een groot publiek te vertonen. We zullen lokale inputkanalen openen via IRC kanalen, webpanelen en streams naar WSIS? We Seize!.

Ieder lokaal initiatief is vrij om haar eigen programma voor de streamings samen te stellen en kan zelf beslissen welke video’s van het archief worden geplukt. Het geneva03 collectief zal een default programma aanbieden van al het materiaal.

Contact en technische ontwikkeling
Wil je een bijdrage uploaden in het archief, wil je een actie live streamen of wil je helpen bij de algemene ontwikkeling van het project, stuur een mailtje naar : highnoon@geneva03.org

De HIGH NOON werkgroep