arch/ive/ief (2000 - 2005)

Stefaan Peirsman (Actieplatform Palestina) over de actie 'Sloop de Muur' op het Muntplein
by Peter Darin Saturday November 29, 2003 at 03:55 PM
peter.darin@intal.be

Op het Muntplein liepen we daarnet Stefaan Peirsman van het Actieplatform Palestina tegen het lijf. Lichtelijk verkleumd maar met pretoogjes beantwoorde hij graag enkele vragen over de actie van het Platform op deze internationale dag voor Palestina.

Stefaan Peirsman (Ac...
stefaan.jpg, image/jpeg, 500x666

Waarom een solidariteitsactie met Palestina op het Brusselse Muntplein?

Stefaan Peirsman. Er is vandaag niet alleen actie in Brussel, in elke Vlaamse hoofdstad zijn er acties: in Geraardsbergen, in Sint-Niklaas, … en dus ook in Brussel. Het is de bedoeling om zo snel mogelijk heel Vlaanderen te laten weten wat er gebeurt in Israël. De Muur die de staat Israël momenteel bouwt zal in een eerste fase 650 kilometer lang zijn en in een tweede fase komt daar 350 kilometer bij. Dat is in totaal 1000 kilometer muur. De Palestijnen zullen opgesloten worden in de meest onvruchtbare streek van de Westbank, in drie afgesloten enclaves. Mensen zullen onmogelijk nog hun eigen groenten kunnen telen, alle watervoorraden liggen aan de Israëlische kant van de Muur… Het is vijf voor twaalf. Er moet actie komen, er moet iets gebeuren tegen de bouw van de Muur. Niet alleen in België trouwens maar ook op internationaal vlak. De Palestijnen blijven onze steun verdienen. Zeker vandaag met een Israëlische regering die steeds verder gaat in het realiseren van een apartheidspolitiek.

Hoe reageren de Brusselaars op de actie van het Platform?

Stefaan Peirsman. Meestal op een zeer positieve manier. Wij kwamen af en toe wel eens een joodse man of vrouw tegen die niet akkoord waren met deze actie en ons zelfs uitscholden. Maar over het algemeen wordt de actie zeer positief onthaald. Bijna iedereen die we aanspreken, tekent de petitie. Wij zijn dus zeer tevreden.

En toen was hij weg. Begonnen aan een heuse 'ronde van Vlaanderen' om te controleren of in andere steden ook Muren werden gesloopt.