arch/ive/ief (2000 - 2005)

Sigma: directie vastgehouden omwille van 159 afdankingen
by syndicale website Wednesday November 26, 2003 at 06:53 PM
syndicale.website@pandora.be none none

Sigma: directie vastgehouden omwille van 159 afdankingen

Het chemiebedrijf Sigma in Manage (Henegouwen) wil 159 mensen afdanken. Het personeel pikt dat niet en houdt sinds maandagavond leden van de directie vast in het bedrijf.

26-11-2003

Wat heeft de arbeiders van Sigma ertoe gebracht de directie vast te houden in het bedrijf, sinds maandag 24 november? Als zes maanden slepen de onderhandelingen zich moeizaam voort. De directie van het chemisch bedrijf in Le Centre legde een eerste herstructureringsplan voor waardoor vijftig mensen hun werk zouden verliezen. Nu komt er een tweede herstructurering die 159 banen kost. Toen ze dat vernamen, legden de arbeiders onmiddellijk het werk neer. Maandagmorgen bevestigde de raad van bestuur het plan. Woedend kondigden de arbeiders een staking tot de finish aan en sloten ze de directie op in hun kantoor.

De herstructurering betekent een ramp voor de arbeiders. De meerderheid is tussen de 35 en de 45 jaar oud, mensen die op brugpensioen konden vlogen eerder al aan de deur. Ze hebben allemaal een leven gebouwd op hun huidige inkomen: een huis, kinderen die studeren... Van de ene op de andere dag dreigen ze daar een streep door te moeten trekken. Ze voelen zich verraden, ze hebben zoveel gegeven voor dit bedrijf.

Een jonge arbeider zegt: “We gaan het hier niet bij laten, al zes maanden zijn ze met ons aan het sollen. Tijdens de verzoeningsvergadering waren ze achter onze rug dwangsommen aan het voorbereiden op de rechtbank. We hebben hier al zoveel meegemaakt. Op den duur wisten onze ploegbazen zelfs niet meer hoe ze de machines in gang moesten zetten. Echt een publiek gevaar maar wij, wij moesten wel doorwerken.”

Mensen die kritiek hebben op hun handelswijze krijgen dit antwoord: “Wie vindt dat dit geen oplossing is, moet ons maar een ander voorstel doen. We hebben alles geprobeerd, we hebben gewerkt als de beesten en zie wat ons dat heeft opgeleverd.”

Sigma is een ‘Seveso - bedrijf’: een chemisch bedrijf met hoge risico’s. Het is dank zij de kennis van de arbeiders dat de fabriek kan draaien zonder heel de buurt in gevaar te brengen. Ondanks de slechte wil van de directie die altijd weer moeilijk deed over veiligheidsmaatregelen. Veel ongelukken konden worden vermeden dank zij het ingrijpen van de arbeiders.

De fabriek was eigendom van de groep Totalfina. Toen die fuseerde met Elf, werd een deel verkocht aan een groep Amerikaanse investeerders. Die willen nu iedereen afdanken. De arbeiders hebben de indruk dat de fabriek dicht gaat, ten voordele van andere bestaande vestigingen in Polen en Duitsland. Dit is eigenlijk een sluiting in fasen, zeggen de arbeiders, zij worden opgeofferd ter wille van de winst van een aantal aandeelhouders.

Als de directie deze fabriek inderdaad wil sluiten, als ze bij de afdankingen blijft, dan moet ze weten dat dit niet vanzelf zal gaan. De arbeiders van Sigma zullen hun vel duur verkopen.

Bron: Solidair