arch/ive/ief (2000 - 2005)

Interview met Michel Martelez (ABVV - hoofddelegee bij Sigma)
by syndicale website Wednesday November 26, 2003 at 06:52 PM
syndicale.website@pandora.be none none

Het chemiebedrijf Sigma, in de industriezone van Feluy in Le Centre (Henegouwen) is al meer dan een week in staking. Maandag beslisten de arbeiders tot de finish door te gaan en sindsdien houden ze de directie vast in het bedrijf. We trokken dinsdag naar de fabriek en hadden er een gesprek met ABVV - hoofddelegee Michel Martelez.

Michel Martelez. “We behoorden tot Totalfina, in februari dit jaar zijn we verkocht aan Braincapital, een groep Amerikaanse investeerders. Op 9 mei legde de directie een herstructurering op waarbij 55 arbeiders en 18 bedienden hun werk verloren. Doel was een deel van de productie over te brengen naar Polen. Het plan wilde de lonen met 15% doen dalen! Onaanvaardbaar natuurlijk. De arbeiders zijn direct in staking gegaan en de directie trok het plan in. Maar alleen om tijd te winnen. Vanaf mei zette ze de Renault - procedure in. Na die eerste staking had de directie een protocol getekend waarin ze zich akkoord verklaarde brugpensioen te geven vanaf 50 jaar en geen enkele naakte afdanking door te voeren. De onderhandelingen over het sociaal luik zouden na de vakantie opnieuw starten. Maar ze herbegonnen pas op 5 november. Die dag kwam de directie met een plan voor de opheffing van 64 banen bij de bedienden en 95 bij de arbeiders. Ze trekt ook de belofte in over het brugpensioen, nu kan het pas vanaf 52 jaar. Kortom, de directie verraadt het vertrouwen van de werknemers.

Wij kunnen geen vertrouwen hebben in een directie die op haar woorden terugkomt. Als dit plan wordt doorgevoerd, blijven er hier maar 38 arbeiders en 82 bedienden over. Wat wij meemaken, is een sluiting in fasen. Ze willen een deel van de arbeiders houden zodat die kunnen betalen voor het sociaal plan voor diegenen die ze buiten smijten. Sinds het begin wisten ze wat ze van plan waren. De werknemers voelen zich bedrogen. Die lui willen ons op straat gooien, dus hebben wij besloten hen hier binnen te houden.”

Germain Mugemangango 26-11-2003/http://www.pvda.be