Genk-Parijs-Genk by theo mewis Monday November 24, 2003 at 01:22 PM |
theomewis@skynet.be 011/24.25.80. |
Strijden tegen afdankingen en delocalisaties op het Europees en Limburgs Sociaal Forum: Genk-Parijs-Genk
Na de geslaagde ateliers op het Limburgs Sociaal Forum op 25 oktober met de vakbonden van FORD trok de werkgroep economische democratie naar het Europees Sociaal Forum. Onder meer voor een eigen atelier georganiseerd in samenwerking met ATTAC –Finistère (Frankrijk). Er was een getuigenis van JABIL-Brest, Carnoy-Gent en een opgemerkte bijdrage van Pierre Mouton ingenieur op rust van ATTAC-Finistère. (zie zijn tussenkomst in het frans http://forum.vl.attac.be/viewtopic.php?t=283)
Onderwerp van gesprek waren de problemen rond delocalisaties in de strijd voor de tewerkstelling. Out-sourcing, onderaanneming, delocalisatie en concurrentie tussen verschillende productie-eenheden die vroeger tot een zelfde groep behoorden zijn zaken die overal bekend zijn, maar daarom niet altijd hun sociale gevolgen.
De getuigenis van JABIL uit Brest toonde aan dat out-sourcing dikwijls een eerste stap is naar delocalisatie. De opdrachtgevers drukken de prijzen van de producten waardoor de tewerkstelling in de bedrijven onder druk komt te staan. En het zijn alleen de werknemers die hun situatie zien verslechteren en “flexibiliseren” omdat het dezelfde pensioenfondsen zijn die én de opdrachtgevende bedrijven én verzelfstandigde bedrijven in handen hebben.
Deze situatie leidt tot grote schrik bij de werkers om hun job te verliezen en tot een terugplooit bij de vakbonden op het eigen bedrijf.
Vanuit de ervaring bij Carnoy werd benadrukt dat om hier tegen in te gaan de vakbonden een pro-actieve houding aannemen en directiemaatregelen moeten voor zijn, een democratische houding in de onderneming ontwikkelen. Van belang is de reactie van de werkers buiten de grenzen van het bedrijf brengen door ze te richten op globale acties waarbij burgers en politiek betrokken zijn. Er moet een pro-actief engagement op gang komen van de werkers op syndicaal, politiek en maatschappelijk vlak. Het komt er op aan dat de werkers actief deelnemen met een echt gewicht aan het proces van maatregelen die in de onderneming genomen worden . Met het doel de sociale gevolgen in te dijken en de financiële basis te bekritiseren.
Hiervoor stonden twee actiemiddelen stonden ter discussie hiervoor :
+ op wettelijk vlak via de strijd voor alternatieven als het wetsvoorstel Decroly waarvan het objectief is afdankingen en sluitingen te verbieden zolang er geen oplossing is voor andere gelijkwaardige tewerkstelling voor iedereen. Dit wetsvoorstel betreft zowel de zogenaamde “economische” als “speculatieve” afdankingen. Het is aan de betrokkenen en de vakbonden om een oordeel te vellen over de hangende maatregelen. Zo’n voorstel kan de basis vormen voor een brede kampanje voor werk, zowel syndicaal als met de andersglobalisten, zowel nationaal als Europees.
+ op juridisch vlak is het idee geopperd in ATTAC Finistère om het juridisch statuut van de onderneming ter discussie te stellen omdat een onderneming wel gekocht en verkocht kan worden, maar geen moreel rechtspersoon is, hetgeen onder meer gevolgen heeft voor de bevoegdheden van de ondernemingsraden. Toch staan ondernemingen onder voogdij van de multinationale groepen
Zowel in België via ATTAC , Sociale Fora en de vakbonden als in Frankrijk via CGT en ATTAC Finistère werd afgesproken om deze twee pistes verder uit te werken. Onder de noemer “ Een Sociaal forum voor werk?” zullen hiervoor bijeenkomsten samengeroepen worden in Bretagne (februari 2004) en in Limburg ( november 2003). Voorts werd afgesproken op het discussieforum “economische democratie” van ATTAC (http://www.attac.be) de discussie hierover voort te zetten.
Van Parijs Terug naar Genk :
Wie is geïnteresseerd in een werkvergadering hierover ? Die kan terecht op zaterdag 29 november van 14u- 18 u in AFI, Vennestraat 98, Winterslag-Genk, met op de agenda:
+ Een Sociaal Forum voor werk: wat en waarom ?
+ Analyse en bespreking wetsvoorstel Decroly
+ Actieplannen voor werk
Er was immers te weinig tijd op 25 oktober om het gesprek over FORD af te ronden .
Info: Theo Mewis, 011/242580, theomewis@skynet.be