arch/ive/ief (2000 - 2005)

ESF Parijs: Een andere wereld is mogelijk
by Joris Rombaut Wednesday November 19, 2003 at 02:16 PM
joris.rombaut@pandora.be

Onder het motto 'Een andere wereld is mogelijk' vond van 12-15 november 2003 in Parijs het tweede Europees Sociaal Forum (ESF) plaats. Vier dagen van discussie, protest, muziek en cultuur. Als jongerenmilitant had ik het geluk om de jongeren van het verbond Gent-Eeklo te mogen vertegenwoordigen in de officiële delegatie van de grootste belgische vakbond ACV-CSC.

Na de succesvolle evenementen van het Wereld Sociaal Forum in 2001 en 2002 in Porto Alegre (Brazilië) bezochten 60.000 mensen het eerste ESF in november 2002 in Florence (Italië). Op de laatste dag demonstreerden daar een miljoen mensen tegen de oorlog tegen Irak. Dit succes leidde tot het initiatief om op 15 februari 2003 wereldwijd tegen de oorlog te demonstreren.

Het ESF is een massale samenkomst van diverse campagne's, organisaties, vakbonden en activisten. Tienduizenden mensen uit Europa en daarbuiten discussieerden over neoliberale globalisering, oorlog en vrede, strategieën voor verzet en alternatieven. Het ESF is een open ruimte om ervaringen uit te wisselen, netwerken te creëren en gezamenlijk plannen te maken. Het ESF stond in het teken van het opbouwen van een andere, betere wereld: Een andere wereld is mogelijk!

Op maar liefst vier locaties in Parijs: Saint-Denis, Ivry, La Villette en Bobigny waren er honderden zalen voor plenaire bijeenkomsten, seminars en workshops. Thema's als oorlog, neoliberalisme, democratie, mensenrechten, milieu, commercialisering en nog veel meer kwamen aan bod. Daarnaast waren er ook tal van culturele evenementen. Het ESF eindigde met een grote demonstratie op zaterdag 15 november waar het ACV niet onopgemerkt bleef.

Ik kon deelnemen aan een seminarie rond de Palestijnse kwestie en de bezetting in Irak. De apartheidsmuur in Palestina – misleidend ook wel ‘verdedigingsmuur’ genoemd – is het nieuwe internationale actiepunt waar de komende maanden campagne rond zal gevoerd worden. De apartheidsmuur wordt beschouwd als de grootste landannexatie in Israël sinds 1967. Onder het mom van veiligheid gaat Israël met de apartheidsmuur door met zijn politiek van discriminatie, bezetting en uitdrijving. De Palestijnse samenleving verliest elke mogelijkheid om te overleven en zich te ontwikkelen. Het belang van samenwerking tussen lokale organisaties en internationale druk dringt zich op.

Een ander seminarie handelde over de controle op wapenhandel. CONTROLARMS is een gezamenlijk initiatief van Amnesty International, OXFAM en een groep van meer dan 500 NGO's binnen het International Action Network on Small Arms (IANSA). Zij vragen naar een Internationaal Wapenverdrag (Arms Trade Treaty, ATT), dat wapens onder controle brengt, en naar lokale acties om burgers te beschermen tegen wapengeweld. In deze seminaries werd vooral het belang van sensibilisering en internationale samenwerking beklemtoond.

De uiteenlopende onderwerpen en talrijke bijeenkomsten waren uitermate boeiend. Toch miste ik ergens een vorm van besluitvoering. Deze opmerking kwam regelmatig voor. Het gebrek aan samenwerking tussen diverse organisaties en bewegingen was een ander en steeds terugkerend knelpunt. Als het ESF volwassen wil worden zal het dus moeten werken aan een degelijke besluitvoering en een betere samenwerking.

http://www.actieplatformpalestina.be
http://www.controlarms.be

Joris Rombaut
Voorzitter ACV-jongeren verbond Gent-Eeklo