arch/ive/ief (2000 - 2005)

Oproep tegen de fiscale amnestie
by Financieel actie netwerk Friday November 07, 2003 at 04:20 PM
syndicale.website@pandora.be n none

Beste vrienden,

deze open brief werd deze week aan alle verkozen parlementsleden bezorgd in naam van FAN (Financieel Actie Netwerk).

Open brief aan de verkozen parlementsleden

Een oproep van FAN om fiscale amnestie te verwerpen

Het Financieel Actie Netwerk (FAN) gaat niet akkoord met het ontwerp van fiscale amnestie.

Het is een klap in het gezicht van de eerlijke belastingbetaler. Hoe kun je dit verantwoorden aan de man of de vrouw die jaren aan een stuk eerlijk zijn belastingen heeft betaald? Dat iemand die om welke reden dan ook zijn geld niet aangaf maar het in het buitenland plaatste, nu daarop een belastingstarief krijgt dat heel wat lager ligt dan wat de eerlijke belastingbetaler ooit betaalde, is voor FAN onaanvaardbaar.

Voor FAN moet het uitgangspunt de ontdoken belasting zijn. In plaats van de lage boetes zou het eerlijker zijn dat de mensen die boven komen met hun zwart geld hun ontdoken belastingen volledig terugbetalen, met daarbovenop een boete. Een individuele benadering is veel eerlijker, simpelweg omdat de verscheidenheid van belastingontduikers groot is. Er is immers een verschil tussen iemand die met enkele couponnetjes in het buitenland zit, tegenover de grote fraudeurs die al jaren hun groot kapitaal verborgen houden voor de overheid.

Met haar fiscale amnestiemaatregel wil de regering onder meer de Belgische economie extra zuurstof geven. Meer bepaald hoopt zij dat de hoeveelheid risicokapitaal in ons land zal groeien. Maar om Europese bezwaren te ontlopen, laat de overheid toe dat het geld, na aangifte in België, in een ander land wordt geïnvesteerd. De doelstelling die de regering had met de fiscale amnestie, wordt hiermee wel helemaal onderuit gehaald.

Niet alleen het vrij verkeer van kapitaal kwam in Europese opspraak, ook het vrij verkeer van diensten. De Luxemburgse banken waren niet akkoord met de maatregel dat de aangifte niet kon ingediend worden bij een buitenlandse bank of beursvennootschap. Om dit probleem op te lossen wordt het wetsvoorstel over fiscale amnestie uitgebreid. De buitenlandse kapitalen moeten niet meer fysiek naar België gerepatrieerd worden, maar mogen gewoon op een buitenlandse rekening blijven staan. De fiscale zondaar moet wel zelf de som geld die hij wil regulariseren aangeven bij de fiscus. Hij kan dus geen aanspraak maken op de anonimiteit. De Luxemburgse banken hebben al laten weten klacht neer te leggen tegen het doorbreken op deze wijze van hun bankgeheim. Het wankele juridische karakter van deze constructie geeft hen ook alle mogelijkheden om dit bankgeheim rustig te verdedigen.

En of dit nog niet genoeg was, heeft nu ook de Raad van State vraagtekens geplaatst bij het wetsontwerp van fiscale amnestie.

Zo vraagt de raad zich af waarom geld en effecten op een buitenlandse rekening wel in aanmerking komen en niet het geld of effecten die op een binnenlandse rekening geparkeerd staan.

Voor FAN kan het niet dat de banken de controle moeten uitoefenen of het geld niet uit verdachte transacties komt. Is het niet geweten dat sommige banken constructies opzetten in fiscale paradijzen? Wij zien niet in hoe de banken - de operatoren van de amnestie – en de antiwitwascel in fatsoenlijke mate het misdaadgeld uit de grijze en zwarte massa kunnen isoleren. Het internationale milieu krijgt dus de gelegenheid aangebrande centen in het Belgisch financieel stelsel te integreren.

Fan doet een oproep aan alle verkozen parlementsleden om dit wetsvoorstel te verwerpen. Het is een voorstel dat lijnrecht ingaat tegen het gelijkheidsbeginsel uit onze grondwet. Het is duidelijk dat de boetes in veel gevallen veel lager zullen uitvallen dan het totaal van de ontdoken belastingen. Eerlijke belastingbetalers mogen zich terecht gediscrimineerd voelen. Indien de wet toch wordt gestemd, zullen we het niet nalaten verdere acties te ondernemen.

Waarom een fiscale amnestie als er ook nog andere mogelijkheden bestaan voor fiscale spijtoptanten. Er bestaat vandaag een perfecte regularisatiemogelijkheid. Wie zich spontaan bij de administratie aanmeldt, krijgt geen belastingverhoging of boetes opgelegd. Hij betaalt een equivalent van de achterstallige roerende voorheffing voor de jongste vijf jaar.

Als men zuurstof zoekt voor de economie en men wil iets doen tegen de fraude, dan stelt het FAN andere maatregelen voor:

Regularisatie van geld dat in het buitenland werd belegd om aan de Belgische fiscus te ontsnappen, is enkel mogelijk na betaling van de achterstallige belastingen en daar bovenop een boete. Gezien er een verscheidenheid is aan belastingontduiking - ontduiken van personenbelasting, successierechten op een erfenis, fraude door btw-carroussels, criminele activiteiten, enz - moet de bron van het zwart geld bekend gemaakt worden. Zo kunnen er verschillende heffingen ingevoerd worden

De fiscale amnestiemaatregel zou moeten gekoppeld worden aan de invoering van een vermogenskadaster. De oprichting van een vermogenskadaster moet worden gekoppeld aan de afschaffing van de effecten aan toonder en aan het opheffen van het bankgeheim. Deze maatregelen moeten de belastingadministratie in staat stellen om de inkomsten uit kapitaal te kennen en te vermijden dat het geld opnieuw naar het buitenland zou verdwijnen.

Er moet meer geïnvesteerd worden in de belastingdiensten. Hoe kan men nu de fraude degelijk onderzoeken als men niet eens per ambtenaar een computer ter beschikking heeft ?
Meer geld en personeel investeren zou de staat meer opbrengen dan de kostprijs van die investering.

o Fiscale amnestie heeft slechts zin als het probleem van de belastingsontduiking tegelijkertijd bij de wortel aangepakt wordt door te ijveren voor de ontmanteling van de belastingsparadijzen. De Belgische regering zou hierin het goede voorbeeld kunnen geven door bijvoorbeeld het fiscale gunstregime voor financiële coördinatiecentra van multinationals op te heffen.

Namens het Financieel Actie Netwerk FAN waaraan volgende organisaties deelnemen: 11.11.11, ABVV, ACV, ATTAC Vlaanderen, Bond Beter Leefmilieu, Broederlijk Delen, KWB, Netwerk Vlaanderen, VODO.

Voor meer informatie kan je terecht bij:

Koen Meesters

ACV - studiedienst

Tel: O2/ 246. 3403

E-mail: kmeesters@acv-csc.be

Stijn Oosterlynck

Attac Vlaanderen

E-mail: d.stijnoosterlynck@lancaster.ac.uk

intussen, vriendschappelijke groeten

omdat een andere wereld mogelijk is,

Attac Vlaanderen
Eric Goeman,
woordvoerder
[e-mail] mailto:vlaanderen@attac.be
[tel-fax] 09/3724491
[mobiel] 0476/990714
[site] http://www.attac.be