arch/ive/ief (2000 - 2005)

UITPERS, november 2003
by UITPERS Wednesday November 05, 2003 at 04:20 PM

Ford Genk : "Het kapitalisme heeft ons genaaid." | Naar een Europees neoliberaal imperium? | EU-grondwet, al dan niet het volk raadplegen | Olie-rush brengt instabiliteit naar Golf van Guinea | De Europese Unie, Iran en Israël | ...

Uitpers

N I E U W S :
[ updated: 4 november 2003 ]

Protestacties bij Ford Genk. (Foto: Indymedia)



Ford Genk : "Het kapitalisme heeft ons genaaid."

Op woensdag 1 oktober 2003 maakte de Ford-directie haar plan om wereldwijd meer dan 12.000 banen te schrappen bekend. "De Europese afdeling maakt verlies, en daarom zijn we genoodzaakt te herstructureren" klonk de boodschap van de directie droog. 9.000 arbeiders van Ford Genk en nog eens zoveel in de onderaannemingen en toeleveringsbedrijven waren van het ene ogenblik op het andere van niets nog zeker. De plannen zoals die door de directe werden meegedeeld konden niet anders begrepen worden dan de sluiting van Ford-Genk tegen 2006. De dag na de aangekondigde herstuctureringen steeg het Ford aandeel met 3,6%.

(meer...)


Ford: het cynisme van de kapitalistische globalisering
Na Renault-Vilvoorde, na de saneringen bij Opel, nu Ford-Genk. De turbulentie in de automobielsector lijkt niet te stoppen. Ondanks het feit dat in België nog steeds het grootste aantal auto’s ter wereld wordt geproduceerd per inwoner, en de automobielsector belangrijker is dan de zogeheten ‘nieuwe economie’, onderging de sector enorme ontwikkelingen de laatste vijftig jaar, en staan de automobielarbeiders onder bijzondere druk. (meer...)


V E R D E R :


Selecteer de artikels die u wilt lezen door op de titel te klikken:

  • Naar een Europees neoliberaal imperium?
    De interne Europese verdeeldheid over Irak is rechtstreeks aanleiding voor het opstellen van een Europese veiligheidsstrategie. De opdracht wordt toevertrouwd aan Hoge Vertegenwoordiger, Javier Solana, die een eerste ontwerp heeft voorgelegd op de Europese top in Thessaloniki. In werkelijkheid is het de tweede man, de directeur van Externe Betrekkingen, Robert Cooper die de pen heeft vastgehouden. Deze man van Tony Blair schreef vorig jaar een uiterst controversieel ‘essay’ waarin hij Europa ziet in de rol van een humanitair imperium. Zijn ideeën dreigen de toekomstige veiligheidsstrategie van Europa te worden.
  • EU-grondwet, al dan niet het volk raadplegen
    Krijgen de kiezers van de 25 huidige en toekomstige lidstaten van de Europese Unie de kans hun mening te uiten over de zogenaamde Grondwet van de EU? Voorlopig zijn het de regeringen die het document van 300 bladzijden uitgewerkt door Valéry Giscard d’Estaing en de "Conventie" onder de loep nemen. Maar wat nadien? Volstaat het de definitieve – ingewikkelde – tekst dan voor te leggen aan de nationale parlementen? Of moeten er volksraadplegingen komen, dan liefst in alle landen en dan liefst tegelijk?
  • Balen van Balkenende
    Zaterdag 20 september heeft het platform Keer Het Tij haar eerste grote actie gevoerd tegen het nieuwe kabinet van christen-democraten en liberalen in Nederland. Rond de 25.000 mensen kwamen af op de demonstratie in Amsterdam. De Nederlandse regering gaat de komende jaren een beleid voeren dat tot het soberste van de Europese Unie gerekend kan worden.
  • Olie-rush brengt instabiliteit naar Golf van Guinea
    Ineens staat Sao Tome e Principe op de wereldkaart. Afgelopen maand begon Sao Tome concessies te verloten voor buitengaatse olie-exploitatie. Meteen werd ook de Amerikaanse interesse gewekt. In september raakte bekend dat het Pentagon op Sao Tome een militaire basis wil bouwen - vergelijkbaar met de VS-basis op de Britse archipel Diego Garcia in de Indische Oceaan – om de olie-rijke regio rond de Golf van Guinea te bemeesteren.
  • De Europese Unie, Iran en Israël
    De Europese Unie heeft Iran sterk onder druk gezet om inzage in zijn kernprogramma te geven aan het IAEA. Wat bewijst dat de EU ook op buitenlands vlak krachtdadig kan zijn als het dat wil. Maar dat wil het niet in het Israëlisch-Palestijns conflict. Laat staan dat het opening van zaken over Israëls atoomprogramma zou durven vragen.
  • Irak : van de hete zomer naar een nog warmere herfst
    Met de herfst zijn de extreme zomertemperaturen verdwenen in Irak. Maar de Amerikanen blijven het warm hebben. Het aantal anti-Amerikaanse aanslagen is opgelopen tot 33 per dag tegen 9 in juli en 15 in augustus. Er zijn nu al meer Amerikanen omgekomen sedert president Bush op 1 mei de oorlog als beëindigd verklaarde dan tijdens die oorlog – 120 eind oktober (plus ruim 1.600 gewonden) tegen 114 in de oorlog. Redenen genoeg voor Bush om alsnog aan een versnelde aftocht te denken.
  • Turkse troepen ongewenst in Irak
    De beslissingsprocedure over het al dan niet sturen van Turkse troepen naar Irak is een lange soap geworden. Op 7 oktober dachten velen dat de zaak beklonken was. Toen droeg het Turkse parlement de autoriteit om troepen te sturen aan de regering over. Maar ironisch genoeg keerden de kansen dezelfde dag, wanneer bekend raakt dat de voorlopige regeringsraad van Irak zich unaniem tegen de komst van de Turken keert. Deze evolutie heeft de Amerikanen er voorlopig van overtuigd dat ze met Turkse soldaten in Irak meer te verliezen dan te winnen hebben.
  • Ook Bolivia wil neoliberalisme kwijt
    Opnieuw is in Latijns-Amerika een president verjaagd door massaprotesten tegen het neoliberale beleid dat hij zijn landgenoten oplegde. Ditmaal is het Gonzalo ("Goni") Sanchez de Losada, die op 17 oktober ontslag moest nemen als president van Bolivia nadat hij zichzelf en zijn beleid had proberen te redden door genadeloze repressie, net zoals hij dat in februari bij gelijkaardige protesten had gedaan.
  • Rwanda, democratiseren met lange tanden
    De vaststellingen van de Europese waarnemers bij de parlementsverkiezingen van eind september in Rwanda wijzen op grote, georchestreerde onregelmatigheden. Maar minister van buitenlandse zaken Louis Michel veegde hun bevindingen gewoonweg van tafel. Om nog een stem in het kapittel te behouden spreekt hij president Kagame naar de mond.
  • Reisverslag uit Afghanistan
    Eind september 2003: mijn derde reis naar Afghanistan in amper één jaar tijd. Vaststelling: in Afghanistan is er voor de vrouwen niet veel veranderd. Niettegenstaande de hier en daar soms bemoedigende rapporten, heb ik alleen maar kunnen vaststellen dat Afghanistan niet veel vrolijker is geworden. Amerikaanse ‘bevrijdingsbombardementen’ en andere internationale welwillendheden ten spijt.
  • Nepal, Londen twijfelt. En Brussel?
    "Er is geen enkele aanvaardbare militaire oplossing voor dit conflict". Dat is de conclusie van Sir Jeffrey James die in opdracht van de Britse premier Tony Blair een bezoek bracht aan Nepal en tot het besluit kwam dat het Britse beleid van steun aan het leger een mislukking is. Maar minister Michel doet alsof zijn neus bloedt. Intussen is het militair conflict sterk opgelaaid sinds de Maoïsten het bestand met het koninklijk regime op 27 augustus opzegden. En Amnesty International maakt zich erg ongerust over het groeiend aantal "verdwijningen" die het werk zijn van het Koninklijk Leger.
  • Bij de dood van Song May-ling
    Song May-ling is op 105-jarige leeftijd in de VS overleden. May-ling was decennia lang de lieveling van het Amerikaans publiek, jarenlang dé vrouw van het jaar die als echtgenote van Chiang Kai-shek op de barricade stond in de strijd tegen het communisme. Dat was het beeld dat de bevriende Amerikaanse media van haar ophingen. In feite was Song de vaandeldraagster van een onverbiddelijke kapitalistische familie waaraan de Chinezen de ergste herinneringen bewaren. Ze werd zelfs op Taiwan zo gehaat dat ze in ballingschap trok naar haar geliefkoosde States.
  • De consumentenbeweging als tegenkracht van de globalisering
    In de Volkskant van zaterdag 27 september schetste Frank Kalshoven een eeuw van toenemende consumenteninvloed. Medio 2004 verschijnt er een boek van mijn hand ("Het terugveroveren van de macht" met als ondertitel "Hoe de consumentenbeweging de strijd voor een eerlijker wereld gaat winnen" ) waarin ik aangeef waarom de consumentenbeweging dè belangrijke tegenkracht van de globalisering in de 21e eeuw gaat worden.
  • Cancún: balans en perspectieven
    Luis Ernesto Derbez, de Mexicaanse minister van Buitenlandse Zaken en voorzitter van de vijfde ministerconferentie van de Wereldhandelsorganisatie (WTO), besliste in Cancún een einde te maken aan deze internationale handelstop. Cancún was een mislukking. Er is inmiddels veel inkt over gevloeid, commentaren alom. De feiten even op een rij.
  • In Memoriam Edward Said
    Met de dood van Edward Said op 24 september 2003 moet de wereld afscheid nemen van één van de grote denkers en activisten van de tweede helft van de twintigste eeuw. Said stierf op 67-jarige leeftijd in zijn woonplaats New York na een gevecht van meer dan tien jaar tegen leukemie.

  • S P E C I A L :


    Mijn geld. Goed Geweten?
    Een onderzoek naar de financiële banden tussen banken en wapenproducenten

    Een massa mensen kwam in het voorjaar op straat met de eis de oorlog tegen Irak stop te zetten. Allemaal mensen die vinden dat conflicten, meningsverschillen, economische krachtmetingen, …. best niet beslecht worden via wapengekletter. Op allerlei manieren gaven mensen duidelijk de boodschap dat de oorlog niet in hun naam mag gestreden worden. Wij vroegen ons af of die mensen ook kan gegarandeerd worden dat hun geld niet gebruikt wordt om de wapenindustrie (en dus ook de oorlogen die met deze wapens gevoerd worden) te steunen. Resultaat: de bankwereld is er op zich niet vies van om financiële banden te onderhouden met de wapenproducenten. (meer...)


    B O E K E N :


    Selecteer de artikels die u wilt lezen door op de titel te klikken:


    D I S C U S S I E :


    In onze discussierubriek ruimen we plaats voor uw meningen, uw reacties op de politieke actualiteit. Deze maand volgende bijdragen:



    O P M E R K I N G :

    Overname van berichten in ons webzine is mogelijk
    mits toestemming van de redactie (redactie@uitpers.be).