arch/ive/ief (2000 - 2005)

Recensie(tje) Esperanza! in MO*
by Gie Goris (posted by ptj) Thursday October 30, 2003 at 11:00 PM
pjones@mec.ua.pt

Deze recensie van Esperanza! Praktische theorie voor sociale bewegingen verscheen zopas in MO*. De tekst is van de hand van Gie Goris

Hoop, in achttien hoofdstukken

Het feit dat u de jongste tijd zo weinig hoort of ziet van de andersglobalisten, betekent niet noodzakelijk dat de beweging – of stroming, misschien is dat correcter – op sterven na dood is. Wie wil weten wat er vandaag gedacht wordt door een verzameling andersglobalisten, kan daarvoor terecht in !ESPERANZA!, een bundel van achttien bijdragen die een breed veld van de ongenoegens en projecten van de andersglobalisten bestrijken. Enkele titels: Globalisering, ecologie en duurzaamheid. Op zoek naar een menselijke maat (Peter Tom Jones), Als geld god wordt. Over religie en kapitalisme (Remy Verwimp), Baas in eigen land? Mondialisering, “inheemse volkeren” en autonomiebewegingen in kritisch perspectief (Bambi Ceuppens), Het verdriet van de Burger. Structurele problemen van de “autochtone” wereld (Hilmi Kaçar). De cover van !ESPERANZA! spat van de kleur, het plezier, de jeugdige onschuld. Die cover dekt de lading niet. De bijdragen in deze bundel zijn ernstig, doortimmerd, en meestal van de hand van mensen die de onschuld al een heel eind voorbij zijn. Gelukkig maar, want de feestelijke natuur van het anti-globaliseringsprotest laat zich al zo moeilijk vertellen, laat staan opschrijven en drukken. De auteurs hebben waarschijnlijk meer nagedacht dan gefeest, en het resultaat is dan ook een boek voor wie in die reflectie een heel eind wil meestappen.

Gie Goris in MO* nr 8, november 2003; p. 59


Meer info over dit boek kan u terugvinden op http://www.yabasta.be.
Zondag (16h) wordt het boek voorgesteld op de boekenbeurs, met de medewerking van Dirk Barrez, Bambi Ceuppens, Francine Mestrum, Jan Dumolyn, Didi De Paris en Peter Tom Jones.