Bomspotting : 470 arrestaties in de militaire basis van Mons by Cristina Alvarez Monday October 27, 2003 at 10:17 PM |
[vertaald door lize] |
1000 mensen namen deel aan de bestorming van de legerbasis in Mons, een balans van honderden arrestanten. Ondanks de enorme machtsontplooiing ter land en in de lucht slaagden 55 activisten erin de omheining binnen te dringen.
Zaterdag 25 oktober had in Mons (Bergen), in het franstalige landsgedeelte van België al voor de vijfde opeenvolgende keer de zogenaamde “Bomspotting” plaats.
Bomspotting is een geweldloze maar directe actie waarbij een groep burgerinspecteurs willen nagaan of er in de militaire basissen van het land kernbommen liggen opgestapeld of eventueel gefabriceerd of gepland worden.
De organisatie beklemtoont het geweldloze karakter van de actie, en wijst er op dat het uiteindelijke doel niet het weghalen van de kernbommen zelf is –aangezien dit zeer gevaarlijk kan zijn- maar wel aantonen dat de bommen er liggen of verhinderen dat ze er komen.
Aan het begin van de actie spreekt een woordvoerder de activisten toe : “Dit is een vreedzame actie, de deelnemers gaan over tot geweldloze, open en verantwoordelijke actie. Aangezien nucleaire bommen en wapens illegaal zijn is ook de belgische regering onwettelijk, want ze ondersteunt het bezit van die verboden wapens.”
De afspraak was deze keer in Mons, op zo’n halfuurtje van Brussel. Rond de middag zou men een poging ondernemen de militaire basis, die grotendeels door Amerikaanse militairen wordt bevolkt, te betreden.
Het was de eerste keer dat de ontmoeting van de bomspotters hier plaatshad. In de vorige jaren gebeurde dat telkens in Kreine Brogel en telkens met een enorme opkomst : zo’n 2.000 vredesactivisten stonden er tegen een ordedienst van zo’n honderden politiemannen en 1.117 werden aangehouden.
Ondanks de ijzige koude namen zaterdag naar schatting 1.000 mensen deel aan de actie. Volgens de woordvoerder van de organisatie werden in totaal 470 mensen aangehouden en slaagden 55 activisten erin de militaire zone te betreden.
“Dit jaar verliep alles een beetje anders als vorig jaar.” vertelde Gwen, een jong meisje dat werd gearresteerd. “We gebruikten de ‘mierenstrategie’ wat betekent dat je in heel kleine groepjes, los van elkaar probeert het terrein te betreden. Hierdoor was het wel erg moeilijk om van elkaar te weten te komen hoe het de anderen verliep.”
“Mij hebben ze reeds helemaal aan het begin van de actie opgepakt, toen ik meedeed aan sit-in voor de toegangspoort aan de hoofdingang” vertelde Gwen. “De politie heeft zich wel keurig gedragen, hoewel ze af en toe wat spottend deden over de actie.”
In een interview van enkele dagen geleden met David Heller van Voor Moeder Aarde, één van de medeorganisatoren, werd ons verteld dat ze niet goed wisten wat de activisten gingen doen en hoe ze zouden reageren, omdat het de eerste keer was dat deze actie doorging in Mons. De vorige edities kenden steeds een enorme opkomst van bijna 2.000 deelnemers, en er werden telkens honderden mensen gearresteerd. In België was er nooit eerder sprake van zo’n grote opkomst. Maar eigenlijk zijn we niet zo heel erg bezig met het aantal mensen dat naar Mons zal komen, dat is niet het belangrijkste.”
Ook dit jaar verscheen onder het motto “Get in Shape” het meesterwerk “La Guernika” van Pablo Picasso, als een uitdrukking van antimilitarisme en een boodschap voor vrede. Er waren ook maskers van G.W. Bush, er namen enkele politici aan de actie deel en er werd soep opgediend om de barre koude te weerstaan.
Verschillende helicopters overvlogen de omgeving en overal stonden politiepatrouilles. In de buurt van de basis was de politie massaal aanwezig : zowel te paard, in auto’s en in combi’s. Honderden militairen omsingelden het terrein om te verhinderen dat de activisten zich in de buurt van de omheining zouden begeven.
Rond 6 uur ’s namiddags werden de activisten vrijgelaten die uren geleden reeds waren gearresteerd. Ze stroomden toe in bussen en vrachtwagens en tot ieders verbazing kwam een groep activisten te voet, geboeid met de handen op de rug en omsingeld door politie te paard. Het leek wel een groep slaven uit de vorige eeuw. Het was de meest schokkende foto die die dag werd gemaakt;
De twee meest in het oog lopende personages van die dag waren ongetwijfeld een man en een vrouw met de maskers van Bush en Arnold Schwarzenegger. Ze vertelden ons dat ze zich hadden verkleed om wat theater te brengen en om de aandacht voor de actie te trekken. We werden niet zo lang vastgehouden, een uurtje maar. We verbleven al die tijd in een vrachtwagen en de politie was best wel beleefd”.
De Bush-karikatuur droeg een bord die de algemene publieke opinie omtrent de huidige oorlogslogica heel goed samenvat : “Ofwel ben je met ons, ofwel ben je met de terroristen.”