arch/ive/ief (2000 - 2005)

3° stRaten-generaalprijs voor Lappersforters & Groene Gordel Front
by stRaten-generaal Monday October 27, 2003 at 10:11 AM

Zondag vierde stRaten-generaal in Antwerpen de vijfde verjaardag van zijn ontstaan. SG bestaat uit een aantal vrijwilligers die intensief met diverse aspecten van leefkwaliteit en maatschappij bezig zijn. In de loop der jaren werd dan ook een vruchtbaar netwerk tussen burgers, overheden, en organisaties tot stand gebracht dat alleen maar kan groeien.

SG houdt zich niet alleen bezig met principes en dossiers van Ruimtelijke Ordening (oa Leiendossier), maar zit ook in enkele overlegorganen, ondersteunt het platform voor sociale samenhang, ijvert binnen een Europees kader aan een Youth Empowerment Partnership Programme, en moedigt de diverse overheden aan te leren omgaan met burgerparticipatie.


Op een feestelijke bijeenkomst werd de 3° stRaten-generaalprijs uitgereikt en wel aan de Lapperforters & Groene Gordel Front. Zij ontvingen de prijs om de heldhaftige, door duurzaamheid en dierbaarheid geïnspireerde wijze waarop ze zich samen tot op de dag van vandaag inzetten voor het behoud van het Lappersfortbos en de groene gordel rond Brugge. De samenwerking van eerder anarchistische jongeren met meer burgerlijk georganiseerde idealisten toont eveneens aan dat divers pluimage geen onoverkomelijkheid is bij de inzet om de samenleving te coproduceren. Zij worden eveneens geprezen om hun dossierkennis, om de verbeeldingskracht voor hun teksten en acties, om de Brugse bekommernis te plaatsen in een bovenlokaal en universeel perspectief : vrede, dialoog, boom en bos, burgerparticipatie. Hun onverminderde inzet heeft over het hele land bewondering gewekt en SG is ook erg onder de indruk van hun inspirerende rol en inspanningen om het gedachtegoed van duurzaamheid en dierbaarheid te helpen uitdragen. Lappersforters en Groene Gordel Front zijn thuis in natuur én cultuur, getuigen van intelligente emotie, en dit in weerwil van de hardhorigheid van hun stadsbestuur.

We drukken dan ook de hoop uit dat Fabricom een stichting in het leven roept die de grandeur zou hebben vooralsnog het Lapperfort aan de mensen van Brugge en ommeland te schenken. Van hun burgervader hopen wij dat hij de uitgestoken hand van al zijn kinderen eindelijk met beide handen zal aannemen om het Brugge van vandaag en van morgen op dialogale en democratische wijze te besturen.

Namens stRaten-generaal
Een initiatief van vzw Straatego
Ballaarstraat 6 / 2018 Antwerpen