arch/ive/ief (2000 - 2005)

Kom de treinstoppers ondersteunen !!!!
by Forum voor Vredesactie Sunday October 26, 2003 at 07:38 PM
forum@vredesactie.be

Niet enkel op SHAPE nu zaterdag pogen vredesactivisten schendingen van het internationaal recht te stoppen. Ook tijdens de oorlog tegen Irak en in de aanloop ervan werd dit gedaan. 11 vredesactivisten staan daarom op maandag 27 oktober voor de rechter in Dendermonde. Kom hen ondersteunen!!!

Zondagavond, 16 februari, rond 21u hebben elf mensen, ondersteund door het Forum voor Vredesactie, gedurende drie uur een trein gestopt die richting Antwerpse haven reed. De lange goederentrein kwam van Duitsland en was gevuld met oorlogsmaterieel van Amerikaanse soldaten. In de Antwerpse haven zou het oorlogsmaterieel verscheept worden naar de Golf voor de oorlog tegen Irak.
In Melsele bij Beveren dekten burgers met een doek de seinlichten af en gebruikten eigen rode lampen om de trein het signaal te geven dat hij moest stoppen. De treinbestuurder heeft de trein tot stilstaan gebracht. Twee mensen ketenden zich vast aan de locomotief, twee aan de eerste wagon en één persoon maakte zich vast aan het stuurwiel van een legertruck die op de trein stond. Het eigen vege lijf werd ingezet om de oorlogsvoorbereidingen te stoppen. De actie verliep geweldloos en volgens de principes van burgerlijke ongehoorzaamheid: mensen namen hun verantwoordelijkheid op om te verhinderen dat tanks, legertrucks, gevechtshelikopters, pantsers,… ingezet kunnen worden in een nieuwe oorlog.

Alle elf worden nu vervolgd op basis van art. 406 van het Strafwetboek: het kwaadwillig belemmeren van het verkeer op de openbare weg, spoor- en waterwegen. Op 27 oktober om 9 uur wordt dit proces gepleit.
Vanaf 8u45 gaat een solidariteitsmanifestatie door. Je bent welkom op de trappen van het justitiepaleis. Breng een rode stormlamp mee. Geen bloemen en kransen, geen vlaggen en spandoeken.

Zaak tegen treinstoppers Nederland geseponeerd
by Onkruit steungroep Monday October 27, 2003 at 10:36 AM
onkruit@puscii.nl

In Nederland werd op 12 april jl een soortgelijke actie gevoerd. Een trein met Amerikaans militair materieel werd door seinen op rood te zetten gestopt, waarna twee mensen zich vastketenden aan het spoor. De trein liep uiteindelijk een vertraging van 24 uur op. Zeven activisten werden gearresteerd en zaten 10 dagen in voorarrest op verdenking van het in gevaar brengen van het spoorverkeer. Een paar maanden later kregen ze bericht dat de zaken tegen hen wegens gebrek aan bewijs geseponeerd waren.