arch/ive/ief (2000 - 2005)

[Vredesloop] Interview met coördinator Geert Van Langendonck
by Mara en Tine Sunday October 26, 2003 at 03:40 PM

Interview met coördinator Geert Van Langendonck

Ik ben Geert Van Langendonck en ben sinds 4 jaar organisator van de Kathe Kolwitz Vredesloop. Dit is het derde jaar dat de Vredesloop doorgaat in Ieper, hetgeen voor een grote uitstraling zorgt natuurlijk. Vorig jaar konden we reeds rekenen op een duizendtal aanwezigen, op dit ogenblik is het nog niet zo duidelijk hoeveel we vandaag kunnen verwachten. De organisatie van zo`n Vredesloop is telkens een hele klus. We doen beroep op een 120 tal vrijwilligers. Tot nu toe lukt dat, maar dat vergt wel heel wat inspanning. Gelukkig ben ik ook actief ben in veel andere organisaties in Ieper, zodat ik kan terugvallen op een ruim netwerk.

Wat is het Käthe Kollwitz collectief?
Het collectief is eind jaren negentig ontstaan nadat een groep uit België deelnam aan de Vredesloop in Göteborg in Zweden. Ondertussen is het collectief uitgebreid met allerlei andere sympathiserend organisaties, vooral organisaties die werken rond vrede. Maar ook vakbondskringen hebben het platform ondertekend

Waar elders in de wereld vindt er nog een Vredesloop plaats?
Behalve in Ieper en Göteborg heb je nog de Vredesloop van Havana. Dit jaar is er ook een vredesloop doorgegaan in Bagdad. Dat was eigenlijk een initiatief van de Belgische sportclub Firegym, een sportorganisatie die sport ziet als een wapen tegen oorlog

Vorig jaar stond de Vredesloop duidelijk in het teken van de dreigende oorlog tegen Irak. Hoe zit dat dit jaar?
We behouden dit jaar zowat dezelfde thema`s, alhoewel we die dit jaar niet zo uitdrukkelijk op de affiche hebben vermeld. Vorig jaar kwam er nogal wat kritiek tegen het slogan`geen oorlog tegen Irak en solidariteit met Palestina`. Sommige mensen vonden dat niet onpartijdig genoeg.
Dit jaar hebben we gekozen voor het thema `Geen geld voor oorlog`. Maar eigenlijk ligt dit nog steeds in het verlengde van de oorlog in Irak, want die oorlog is bijlange nog niet gedaan. Vandaag stellen we vast dat België de zogenaamde heropbouw helpt financieren, maar eigenlijk steunt het daarmee een bezettingsregime.

Was het dan de bedoeling om de Vredesloop meer te richten op een breder publiek?
Zeker, maar we willen de thema`s van vorig jaar wel blijven benadrukken. Zo hebben we enerzijds Geert Van Moorter in het debat (een dokter die dit jaar in Bagdad zat), en anderzijds Stephan Peirsman van Actieplatform Palestina. Maar we willen ons niet beperken tot die conflicthaarden. We vermelden dat ook duidelijk in het manifest. Het gaat over alle militaire conflicten in de wereld, zoals in Colombia, Congo alsook de algemene toenemende agressie van de VS met de zogenaamde oorlog tegen het terrorisme.