arch/ive/ief (2000 - 2005)

Get in Shape: Als jij dokter bent, ben ik eerste minister
by elly Sunday October 26, 2003 at 01:54 PM
medicalteam@intal.be

Ook dit jaar weer deed medical team mee aan de bomspotting. dit keer in de eerste plaats als gezondheidsactivist tegen oorlog, om de aanklacht van de organisatoren tegen een illegale kernmachtontplooiing van de nato te ondersteunen . de medische opvang was door de organisatie geregeld en er was een rode kruispost. om niet met lege handen bij mogelijke slachtoffers te staan, hadden we ons toch voorzien met een minimum aan materiaal.

Ik heb al verschillende acties meegedaan met medical team (met verschillende gradaties van politiegeweld en slachtoffers), maar door zijn opzet (burgerinspectie van militair hoofdkwartier, last-minute briefing in de bus, min of meer spontane groepjes van 10) vond ik het moeilijk overzicht te houden (en ik herken die verwarring rond beapaalde details nu op indymedia). de centrale organisatie van bomspotting kwam mij echter zeer soliede over (met dank aan de telefoontjes van ene lize(?) informatie is waardevol tijdens arrestaties).

Het verhaal van onze groep is gelijkaardig aan die van andere: omwegen door de bossen om de politiepatrouilles te vermijden. de zon scheen, de omgeving was schoon, de bewoners meestal hulpvaardig en de deelnemers fun. eenmaal ter hoogte van het hek -in het bos aan de oostkant- probeerde tal van groepjes het hek over te klimmen. aan de andere kant schoot de politie met het waterkanon. daarna kwamen ze ons arresteren.

Een meisje werd op de grond gegooid en kneusde haar sleutelbeen. 1 jongen ontwrichtte zijn schouder tijdens het vluchten. hij was nogal een harde en het lukte om ter plaatse de schouder terug in de kom te krijgen. later is hij nog eens onderzocht door de rijkswachtdokter, die prompt zijn belofte brak en patient -tegen de afspraken in- in zijn ambulance wegbracht. gelukkig naar de rode kruispost, de jongen heeft later zijn vrienden weer vervoegd. maar ik leer daaruit toch dat het belangrijk is de ernst en dringendheid van een situatie in te schatten en zoveel mogelijk beroep te doen op eigen gezondheidsvoorzieningen of neutrale , zoals het rode kruis.

2 uur buiten wachten doorweekt door het waterkanon eiste natuurlijk zijn tol. 1 jongen werd afgevoerd door een neutrale ambulance naar de rode kruispost met onderkoeling. toen ik voor een andere activist voorstelde om hem in de combi te laten opwarmen, reageerde de politie argwanend ("als gij dokter zijt, ben ik eerste minister") maar na wat spuien van medische termen, leken ze toch overtuigd. verdere onderkoeling is voorkomen doordat de activisten een rondje geboeid frisbeen zijn begonnen. (bewegen!) en om 17h konden we vrij en wel bekomen bij een kom soep. daar hoorden we dat meer dan 50 mensen (na de 8 in de ochtend) het terrein waren opgeraakt. wat mij ook opviel was de aanwezigheid van rtl (eerste keer in waalse pers?). al bij al een geslaagde bomspotting.