arch/ive/ief (2000 - 2005)

[Persbericht] Burgerinspecteurs inspecteren SHAPE
by Forum voor Vredesactie, VMA en Bomspotting Saturday October 25, 2003 at 07:10 PM

Vandaag, 25 oktober 2003, inspecteerden honderden burgers uit gans Belgiƫ op het initiatief van het Forum voor Vredesactie, Voor Moeder Aarde en Bomspotting vzw het militaire NAVO-hoofdkwartier SHAPE in Bergen.

Vanochtend vroeg is reeds een eerste groep van 12 burgerinspecteurs volledig geweldloos op het militaire terrein van SHAPE gestapt in de richting van het hoofdgebouw. Na een half uur inspectie op zoek naar informatie over de aanwezigheid van kernwapens in België en Europa en het geplande gebruik ervan, werden ze aangehouden.
Een gigantische machtsontplooiing van de politie was de enige mogelijkheid voor de overheid om het illegale kernwapenbeleid in stand te houden. Honderden burgerinspecteurs werden aangehouden nog voor ze aan hun inspectie konden beginnen. Sommige deelnemers werden gearresteerd toen ze uit hun bus stapten. Anderen werden door de politie samengedreven en opgepakt. Buurtbewoners van SHAPE daarentegen hielpen burgerinspecteurs om op het militaire terrein te geraken.
De parlementsleden P. Vankrunkelsven (VLD), Els Van Weert (Spirit), Stijn Bex (Spirit) en Jan Rogiers werden hardhandig opgepakt toen ze om een onderhoud vroegen met de SHAPE-verantwoordelijken. P. Vankrunkelsven werd met een gekneusde rib naar het ziekenhuis gevoerd. De actie kreeg ook de steun van Ecolo-parlementslid Zoe Genot.
In totaal slaagden 55 burgerinspecteurs erin om hun inspectie om het militaire terrein te starten. Minstens 500 mensen werden aangehouden.


Kernwapens zijn niet alleen gevaarlijke en immorele massavernietigingswapens, ze zijn ook illegaal. Uit de uitspraak van het Internationaal Gerechtshof van Den Haag van 8 juli 1996 blijkt dat het gebruiken van en het dreigen met kernwapens onwettig is. In België liggen kernwapens op de militaire basis van Kleine Brogel. In SHAPE, het militaire hoofdkwartier van de NAVO in Bergen, worden de plannen gemaakt om die kernwapens te gebruiken. Dit is een grove overtreding van het internationaal recht. De Belgische overheid maakt zich schuldig aan het voorbereiden van misdaden tegen de mensheid en oorlogsmisdaden.


Bomspotting 'Get in SHAPE!': wij voorkomen een misdrijf
Uitspraken van het internationaal gerechtshof dienen gerespecteerd te worden. Ondanks talrijke parlementaire initiatieven weigert onze regering zich in regel te stellen met het internationaal recht. Duizenden klachten wegens misdaden tegen de mensheid worden door het gerecht systematisch geseponeerd. Onze overheid begaat een overtreding, weigert hierover met het parlement te debatteren en het gerecht weigert op te treden.
We hebben als burgers de plicht om in te grijpen als onze overheid een misdaad begaat.De burgerinspecteurs nemen hun verantwoordelijkheid op. Onze overheid rijdt door het rode licht. Wij roepen stop!
Vandaag inspecteren we SHAPE om, naar analogie met de VN-wapeninspecteurs in Irak, de planning van de inzet van massavernietigingswapens vast te stellen en te trachten een einde te maken aan deze illegale activiteit. Honderden burgerinspecteurs vanuit heel België trachtten het hoofdkwartier te betreden. Zij ondervragen het personeel en gaan op zoek gaan naar bewijsmateriaal omtrent het gebruik van kernwapens. Als de overheid het niet doet, als het gerecht doof blijft, moeten we het zelf doen. Geweldloos uiteraard.

Van Brogel naar Bergen
Vijf jaar geleden wist zo goed als niemand dat er kernbommen in Kleine Brogel liggen. Nu zijn de meeste Belgen op de hoogte en groeit de verontwaardiging. Wat begon als een campagne door een kleine groep mensen is op vijf jaar tijd uitgegroeid tot een massale actie van burgerlijke ongehoorzaamheid. De campagne toont de kracht van geweldloze directe actie en is ontluisterend voor de houding van de overheid. Vijf jaar geweldloze acties hebben de kernwapens in Kleine Brogel en de nucleaire NAVO-doctrine onomkeerbaar op de publieke en politieke agenda gezet. Maar onze overheid en ons gerecht blijven stoïcijns doof. Daarom slaan we nieuwe wegen in.
De actie Bomspotting beperkt zich niet langer tot Kleine Brogel. Met 'Get in SHAPE!' leggen we ook de andere pijnpunten bloot van de nucleaire strategie van de NAVO: het militaire commandocentrum SHAPE in Bergen. In Bergen worden de beslissingen genomen over het gebruik van de kernbommen van Kleine Brogel. In Bergen kloppen we rechtstreeks aan bij de kernwapenstrategie van de NAVO.

Kernwapens, niet enkel een politiek probleem, ook een juridisch.
De plaatsing van kernwapens op Kleine Brogel en de planning van het gebruik ervan op SHAPE komen neer op het voorbereiden van oorlogsmisdaden en misdaden tegen de mensheid. Het Internationaal Gerechtshof heeft in zijn uitspraak van 8 juli 1996 de fundamentele regels van het oorlogsrecht aangeduid die van toepassing zijn op kernwapens. Ten eerste: wapens die geen onderscheidt maken tussen burgers en oorlogvoerenden mogen niet gebruikt worden. Ten tweede: wapens die onnodig lijden toebrengen aan oorlogvoerenden mogen niet gebruikt worden. Het Belgische strafrecht stelt ook 'voorbereidingsdaden' strafbaar, zoals 'het onder zich houden van een voorwerp bestemd voor een dergelijk misdrijf of dat het plegen ervan vergemakkelijkt'.
Bijgevolg is de Belgische defensiepolitiek een criminele politiek. De discussie over kernwapens is niet enkel een politiek probleem, maar ook een juridisch.

25 oktober 1983 - 25 oktober 2003: STOP kernwapens
Dag op dag 20 jaar geleden vond in Brussel de grootste betoging uit de Belgische geschiedenis plaats: op 25 oktober 1983 protesteerden 500.000 mensen tegen de plaatsing van kernwapens. De Belgische regering negeerde toen de wil van de bevolking en is dat blijven doen. In het huidige regeerakkoord staat dat het NAVO-beleid o.m. gebaseerd moet zijn op een vermindering van het aantal kernwapens: "De NAVO kan hiertoe bijdragen door geen kernwapens op te stellen in de nieuwe NAVO-lidstaten en door het kernwapenarsenaal verder af te bouwen in de huidige NAVO-landen; de regering zal binnen de NAVO pleiten voor meer transparantie over de nucleaire strategie". Op de vraag van het Forum voor Vredesactie hoe de Belgische regering deze paragraaf in praktijk gaat brengen, reageerde het kabinet Flahaut dat wanneer er zich een gepast moment zou aandienen ze deze discussie wel op gang zou brengen, maar dat ze niet zeker waren dat dit deze legislatuur zou zijn. De aan de gang zijnde discussie binnen de NAVO over een mogelijke reductie met 50% lijkt ons anders juist een gepast moment om de volledige terugtrekking ter sprake te brengen. Met andere woorden, ook de huidige regering gaat voort met de wil van de bevolking en het internationaal recht te negeren.

Wanneer de regering niet durft, moeten we zelf Bergen verzetten!
We proberen geweldloos het misdrijf te stoppen, zodat onze regering het niet langer kan negeren en genoodzaakt wordt democratisch te re(a)geren.

Forum voor Vredesactie
Voor Moeder Aarde
Bomspotting vzw