arch/ive/ief (2000 - 2005)

Palestina deze week (#2)
by Peter Darin Thursday October 23, 2003 at 11:03 AM
peter.darin@intal.be

Elke week: nieuws van of uit Palestina. Netjes in rubrieken geschikt. Onvermoeibaar surfen wij op het world wide web om u het interessante nieuws te presenteren dat niet, nauwelijks of hoofdzakelijk Israëlisch ingekleurd onze media haalt.

Palestina deze week ...
rafah.jpg, image/jpeg, 280x213

Israëlische bezetting

De Israëlische bezetting heeft zware gevolgen voor de Palestijnse bevolking. Er is niet alleen het dagelijkse zichtbare geweld (de doden en gewonden door de Israëlische aanslagen en aanvallen, de vernielingen van huizen en infrastructuur, de checkpoints en het uitgaansverbod), ook het structurele geweld (de diefstal van grond en natuurlijke grondstoffen) drukt zwaar op de Palestijnen.

De Muur

De 'Berlijnse Muur' staat vandaag in Palestina. Hij wordt gebouwd door de staat Israël in de Bezette Palestijnse Gebieden. De gevolgen voor de Palestijnen zijn desastreus. Gelukkig neemt het internationale verzet tegen de bouw van de apartheidsmuur snel toe.

War on Terror

Hebben de VS en zijn bondgenoten, met Israël op kop met hun 'War on Terror' dé manier gevonden om het Midden-Oosten te onderwerpen? Kunnen ze door de oorlog tegen het terrorisme alle internationale rechtsregels aan hun (militaire) laars lappen?

Vluchtelingen

De miljoenen Palestijnse vluchtelingen vormen één van de sleutels tot oplossing van het conflict. Zolang hun - door vele VN-resoluties bevestigde - 'recht op terugkeer' niet wordt toegestaan, is er geen vrede mogelijk. Er zijn zowel vluchtelingenkampen in Palestina als in de landen er rond (Libanon, Syrië, Jordanië, …).

Intifada

Ondanks de militaire repressie van de Israëlische bezetter, blijft het Palestijnse verzet springlevend. Maar dat verzet wordt in onze media vaak op één lijn gesteld met 'terrorisme'. Al dan niet moedwillig kiezen westerse journalisten kant voor Israëlische 'slachtoffers' van Palestijnse 'fanatiekelingen'. De waarheid op een hoopje?