arch/ive/ief (2000 - 2005)

WSIS? We seize! [nl]
by geneva03 collectief Wednesday October 15, 2003 at 07:18 PM
[posted and translated by lize]

Van 10 tot 12 december vindt in Genève de eerste VN Wereldtop van de Informatiesamenleving (WSIS) plaats. Ondanks allerlei gebloemde uitspraken over 'het overwinnen van de digitale kloof' zal ook deze hoogmis uitdraaien op een instrument om de wereldwijde communicatie en informatie te stroomlijnen in het belang van het grootkapitaal. Een groep van media-activisten probeert hier een stokje voor te steken en organiseert in Genève een tegentop.

WSIS? We seize! [nl]...
wsisalps.jpg, image/jpeg, 250x275

15.Sep.03 - Activisten en artiesten van verschillende achtergronden, gaande van indymedia tot het no-border netwerk, de beweging voor vrije software, lokale mediainitiatieven, grassrootsbewegingen en hackerorganisaties, staken de voorbije maanden de koppen bij elkaar over de wijze waarop ze zouden tussenkomen in, uit, tegen of als een alternatief van de Wereldtop over de Informatiesamenleving (WSIS) die plaatsheeft van 10 tot 12 december 2003 in Genève, Zwitserland.

Wat is WSIS?

WSIS is de eerste van een reeks wereldtoppen in verband met informatie en communicatie die in Genève door de Verenigde Naties wordt georganiseerd. De top is echter een rookgordijn. Alhoewel de WSIS de mond vol heeft van de digitale kloof, de verspreiding van kennis, sociale interactie, politiek engagement, media, onderwijs en gezondheidszorg, wordt deze taal enkel gebruikt om een mist te creëeren rond het voornemen om informatie blijvend in te zetten voor de vooruitgang en de bescherming van de belangen van het globaal kapitaal.

Geneva03

Geneva-03 is een los, open en tijdelijk samenwerkingsverband tussen groepen en individuen die een aantal evenementen voorbereiden rond de WSIS. Hun gezamenlijk doel is het creëeren van een autonome fysieke en virtuele ruimte voor de diverse tactische-, grassroots-, community- en activistenmedia die kritiek willen uiten en actie voeren in en rond de WSIS top.

Er staat heel wat op het programma :

• Vormgeven en omvormen van de informatietechnologieën die behoren tot ons dagelijks leven.

• Weigeren van gelijk welke vorm van oorlog, ook de informatieoorlog.

• Tegengaan van de uitbuiting van immateriële arbeid en arbeid in een onzeker statuut.

• Ageren tegen de grenscontroles en de digitale controles.

• Beschermen van onze gemeenschappelijke kennis, zoals inheemse kennis, wetenschappelijke informatie, vrije software, onderwijssystemen en creativiteit, tegen de enorme druk van de privatisering.

• Vechten voor een bewegings- en communicatievrijheid van iedereen, niet enkel van promotoren en begunstigden van het kapitaal.

De acties tijdens WSIS? WE SEIZE! zullen gericht zijn op het promoten van nieuwe vormen van communicatie, van wat gecomuniceerd wordt, door wie en voor wie : centraal staat de creatie van nieuwe sociale entiteiten die een tegenwicht kunnen bieden tegen het dominant systeem dat onze wereld omringt en regeert.

De strijd gaat niet alleen om de lokale, regionale en globale infrastructuur (radio- en televisiegolven, draadloze internetverbinding, verbinding via de kabel en via de satelliet), maar ook om de onderwerpen die de mensen via deze infrastructuur bereiken. De communicatietechnologie moet worden gebruikt in het belang van alle mensen, moet voor iedereen beschikbaar zijn en moet erop gericht zijn de sociale interactie en de samenwerking tussen alle bevolkingsgroepen ter wereld te voeden en te stimuleren.

WSIS? WE SEIZE!

Het evenement kristalliseert zich rond drie acties :

• Een strategische conferentie die voorafgaat aan de VNtop in Genève, met debatten, seminaries en presentaties.

• Een polymedia laboratium om kennis, ervaringen en vaardigheden met elkaar te delen.

High Noon, een drie dagen durende internet uitzending die de wereldwijde revolutie in beeld brengt, onafhankelijk media activisme streamt en lokale mediaintiatieven van over de ganse wereld toont.

Geneva-03 vraag alle geïntereseerden om zich in te schrijven in dit initiatief. We werken nog aan het programma en het vinden van ontmoetingsruimten, en ook aan de accomodatiemogelijkheden en overlevingsinitiatieven in het dure Genève.

Een voorbereidende vergadering zal plaats hebben tijdens het Europees Sociaal Forum in Parijs in november. Voor iedereen die geïnteresseerd is om mee te werken : schrijf je in in deze open maillijst : http://lists.emdash.org/mailman/listinfo/prep-l

Het geneva03 collectief

Lees meer [en] >> Unzipping the World Summit on the Information Society by Alan Toner