arch/ive/ief (2000 - 2005)

Veertig procent van de holebijongeren wordt gediscrimineerd
by yvan Wednesday October 15, 2003 at 03:38 PM
yvan.brys@skynet.be

Veertig procent van de homojongeren wordt gediscrimineerd vanwege de geaardheid. Pesten, schoppen en schelden zijn aan de orde van de dag. Dat blijkt uit het Coming Out Onderzoek 2003 dat het Nederlandse homojongerenmagazine Expreszo en jongerenzender BNN in september hielden.


Zo’n 2500 jonge homoseksuele, lesbische en biseksuele jongeren uit Vlaanderen en Nederland beantwoordden twintig vragen over coming-out, relaties, discriminatie en rolmodellen. Holebi-jongeren worden het meest gediscrimineerd op straat of op school. Velen voelen zich onveilig op straat door verbaal en non-verbaal geweld van met name allochtone leeftijdsgenoten, zegt Expreszo.

Desondanks staan homojongeren stevig in hun schoenen. Bijna driekwart van de respondenten is tevreden met de geaardheid, en zou niet liever hetero willen zijn. De gemiddelde leeftijd waarop homojongeren uit de kast komen (= er voor uit komen) is lager dan uit eerdere onderzoeken bleek; de homojongere van nu komt er gemiddeld op zijn achttiende voor uit. De fase tussen ‘het weten’ en ‘het zeggen’ bestrijkt desondanks gemiddeld nog vier jaar; maar dertig procent van de homojongeren vertelt het binnen een jaar aan de omgeving. Zo’n 55 procent heeft de coming-out als probleemloos ervaren, 40 procent ondervond wel problemen en voor 5 procent was het een nachtmerrie.
Bron: Expreszo