arch/ive/ief (2000 - 2005)

 17de Lesbiennedag werd succes
by Roger Wednesday October 15, 2003 at 02:56 PM

1.200 vrouwen namen zaterdag deel aan de 17de lesbiennedag in Gent. Er waren opvallend veel jongere vrouwen aanwezig. Volgens Ciska Imschoot van de organisatie LinC is er nood aan een dergelijke dag.

Zij stelt vast dat op andere holebi-activiteiten het publiek voor zo’n 80 procent uit mannen bestaat. Veel lesbische meisjes en vrouwen zouden daar voor terugschrikken.

Zo’n lesbiennedag is dan een perfect recept om ze weer bij elkaar te brengen. De intolerantie ten aanzien van lesbische vrouwen is volgens haar ook afgenomen.

Daardoor worden jonge lesbische meisjes steeds minder geconfronteerd met vijandigheid en afwijzing.

De organiserende vereniging LinC (lesbisch in se) omschrijft zichzelf als een vereniging voor en door lesbische en biseksuele vrouwen en meisjes uit Vlaanderen en Brussel. Een vereniging die staat voor respect en openheid voor iedereen: vrouw of man, homo-, bi- of heteroseksueel. Het maakt niet uit welke maatschappelijke, culturele of etnische achtergrond iemand heeft, want LinC wil juist grenzen slopen. "We willen met een zo heterogeen mogelijk publiek stilstaan bij al het boeiende en moois dat de 'lesbische cultuur' te bieden heeft. LinC verklaart zich bovendien solidair met alle minderheidsgroepen en bewegingen die verdraagzaamheid hoog in het vaandel dragen. LinC wil zich duidelijk als lesbisch en biseksueel profileren. Onze samenleving stelt heteroseksualiteit en mannelijkheid nog steeds als norm voorop en juist daarom vinden we zichtbaarheid zo belangrijk", stelt de vereniging.

Verder wil LinC actief bijdragen aan een open samenleving waarin men volop nadenkt over heersende normen. Diversiteit moedigen we aan. Daarnaast wil LinC elk jaar opnieuw een onvergetelijke en feestelijke dag aanbieden aan alle vrouwen die geïnteresseerd zijn in lesbische lifestyle of andere thema’s.