arch/ive/ief (2000 - 2005)

Project Censored 2003-2004: Amerikaanse media zwijgen PNAC dood
by Mara Van Riet Monday, Oct. 13, 2003 at 10:07 AM

Sinds 1976 rijkt Project Censored een prijs uit voor de 25 meest gecensureerde nieuwsverhalen in de VS: artikels met nieuwsfeiten die van de massamedia niet de aandacht kregen die ze verdienden. Dit jaar ging de prijs voor het meest gecensureerd nieuwsverhaal naar de non-berichtgeving over de PNAC of Project For the New American Century.

Project Censored is een Mediawatch groep die verbonden is aan de Sonoma Staatsuniversiteit in San Fransisco. Een ploeg van docenten, studenten en vrijwilligers gaan een gans jaar op zoek naar maatschappelijk relevante nieuwsverhalen die nauwelijks door de grote nieuwszenders zijn opgepikt. Ook inzendingen van mensen die bv. in hun regionaal dagblad een verhaal van nationaal belang opmerken dat door de massamedia wordt verzwegen, worden opgenomen. Al die verhalen worden getoetst op hun geloofwaardigheid en een jury selecteert daaruit de 25 `strafste` verhalen van dat jaar.
Dit jaar ging de eerste prijs naar het verhaal over de PNAC, een twintigjaren plan, bedacht door leden van de huidige Bush administratie. Terwijl de Amerikaanse mainstream media de leugens over massavernietigingswapens overnamen en vooral de mensenrechten schendigen van Saddam Hoessein in de verf zette zetten, bleef het oorverdovend stil rond Project for the New American Century (PNAC). Mensen als Paul Wolfowitz, Donald Rumsfeld, William Kristol en Dick Cheney plannen reeds geruime tijd de Amerikaanse militaire bezetting van het Midden Oosten en de controle over de olieregio`s.
Voor de geïnformeerde Europese lezer is dit misschien geen `nieuws`. Alles is terug te vinden op het internet en er is al heel wat over geschreven. Maar in de VS, waar de meeste mensen hun informatie enkel via de commerciële netwerken halen, werd hierover in het jaar van de oorlog tegen Irak, nauwelijks iets gezegd. Hoewel buitenlandse kranten er wel over berichtten en dat deze plannen al de hele tijd op het internet stonden, bleef de Amerikaanse massamedia in gebreke.

Andere geselecteerde nieuwsverhalen gaan over de manier waarop de burgerlijke vrijheden in de VS in het gedrang komen door de nieuwe wetten, over de verslechterde situatie voor de Afghaanse bevolking sinds de bevrijding, over de situatie in Argentinië, over Amerikaanse hulp aan Israël , etz..
Ga gerust een kijkje nemen op de website van Project Censored, waar je ook van vorige jaren een overzicht van de `meest gecensureerde nieuwsverhalen` kunt terugvinden.