arch/ive/ief (2000 - 2005)

KifKif in RZOEZIE
by Jan Thursday October 09, 2003 at 03:37 PM
jan@steun

Op 8 oktober2003 organiseerde KifKif, de interculturele site van Vlaanderen begaan met de Emancipatie van Allochtonen en het Masereelfonds een debat over de tewerkstelling van allochtonen als eerste in een reeks van drie. Het debat ging door in RZOEZIE dat eens te meer in de vuurlijn komt te liggen van CD&V-Mechelen.

KifKif in RZOEZIE...
dsc01416.jpg, image/jpeg, 640x480

Het debat werd bijgewoond door een zestigtal personen. Tjhoi Ng Sauw (VRT), moderator moest eerst Anissa Temsamani om voordehandliggende redenen verontschuldigen alsmede Leen Vandamme (Wereldvrouwenmars - voormalig voorzitster VOK) zodat het meteen een mannendebat werd met Stassen (ACV)Xavier Verboven (ABVV), Tarik Fraihi (filosoof en werkzaam bij het SEVI, jawel) en M'Hamed Elouali van RZOEZIE.

Aan de hand van enkele foto's en twee geluidsfragmenten wordt hieronder kort verslag gedaan van het debat. Op het einde worden de info gegeven over de twee volgende debatten.

Wij steunen volledig de strijd van de zelforganisaties
by Jan Thursday October 09, 2003 at 03:37 PM
jan@steun

Wij steunen volledig...
dsc01418.jpg, image/jpeg, 640x480

Zoals de vakbonden decenia lang strijd hebben moeten leveren in de illegaliteit voor de erkenning en verdediging van de arbeiders, zo staan de zelforganisaties van de allochtonen voor de moeilijke opgave en een langdurige strijd om maatschappelijke erkenning te krijgen. Vroeger zou men ons "teroristische organisaties" genoemd hebben zo wist Stassen van het ACV.

Een aandachtig publiek voor een moeilijke materie
by Jan Thursday October 09, 2003 at 03:37 PM
jan@steun

Een aandachtig publi...
dsc01419.jpg, image/jpeg, 640x479

Wij hebben, in tegenstelling tot het ACV, nooit een aparte "migrantenwerking" opgebouwd. Het migrantenbelang werd steeds als een gezamenlijk belang verdedigd, en langs de sociale verkiezingen komt er dat ook uit, maar ja, in witte bedrijven zijn er alleen maar witte delegees. Als in Ons Vlaams Comitee van de 40 geen enkele allochtoon is. De CAO 139 van de non-discreminatie is niet afdwingbaar en moeilijk hard te maken - aanwerven is uiteindelijk het privilegie van de werkgever en daar is weinig kruid tegen gewassen. Een lijst van 500 bedrijven die manifest allochtonen weigeren op de as Brussel-Antwerpen had toch meer weerwerk van vakbonden konden meebrengen, zo vonden Tarik en M'hamed.

Diversiteitsconsulenten aanwezig
by Jan Thursday October 09, 2003 at 03:37 PM
jan@steun

Diversiteitsconsulen...
dsc01426.jpg, image/jpeg, 640x480

De vakbonden hebben een aantal diversiteitsconSulenten in dienst kunnen nemen die problemen opsporen en werkgevers proberen te overtuigen. Het racisme zit in het hoofd en is een systeem dat allochtonen als groep uitsluit. Ook bij vakbondsleden is racisme aanwezig. Als de vakbond even strijdbaar geweest was tegen het racisme als voor de verbetering van lonen, arbeidsomstandigheden en tegen onstlag dan zouden we al voor een heel andere situatie staan.

De zelforganisatie allochtonen is als een kind dat z'n karakter nog moet vormen
by Jan Thursday October 09, 2003 at 03:37 PM
jan@steun

De zelforganisatie a...
dsc01426b.gif, image/gif, 640x480

Vanuit de diverse tendenzen in de allochtonengroepen is langzaam een eenheid aan het groeien zoals het ook tijd gekost heeft aan de socialistische beweging om uit diversiteit tot een gezamelijke opstelling te komen. Jamaar zegt M'homad van RZOEZIE, wij zijn al 25 jaar bezig en we hebben al die tijd goed geweten waarmee we bezig waren: werk, onderwijs, erkenning van taal en godsdienst, tegen racisme en uitsluiting en we zien dat in de feiten de toestand alleen maar erger wordt. De gesprekken tussen de allochtonenvereniging zijn op gang maar het zal nog jaren duren, zoals voor de vakbonden, voor er sprake zal zijn van een erkenning die mee de normstelling in samenleving kan beïnvloeden volgens Tarik.

Tijd voor de aanwezigen om tussen te komen
by Jan Thursday October 09, 2003 at 03:37 PM
jan@steun

Tijd voor de aanwezi...
dsc01427.gif, image/gif, 640x480

De overheid en parastatalen hebben gedurende jaren de allochtonen geweerd op basis van nationaliteit. De Lijn, met zetel in Mechelen had bv in 1997 op 5.400 werknemers 23 vreemdelingen in dienst waarvan 1 niet-Europees. Een CAO die migranten zelfs in contractueel verband verbood werd pas in 1998 na klacht bij het Centrum Leman aangepast. In 200O waren er 28 vreemdelingen(waarvan 2 niet-Europees)op 5800 werknemers en eind 2002 ging het om 36 vreemdelingen waarvan 8 niet-Europees op 6000 werknemers - dus zegge en schrijve 1 op duizend!!!. Gaan de vakbonden dit eens op de ondernemingsraad van de Lijn bespreken?

Kunnen de vakbonden niet méér doen
by Jan Thursday October 09, 2003 at 03:37 PM
jan@steun

Kunnen de vakbonden ...
dsc01436.gif, image/gif, 640x480

Met 1,6 en 1,2 miljoen leden voor ACV en ABVV moeten de vakbonden toch meer kunnen doen, om de werkgevers te verplichten de anti-discriminatieCAO te doen toepassen en de tewerkstelling in de overheid te bevorderen of te verplichten. Maar geen quato, dat willen de allochtonen die wij organiseren niet, behalve in een zeer korte periode. Waarom doen jullie dat dan niet. En waarom geen contact zoeken met organisaties die het wat feller of scherper stellen zoals de AEL. Maar ik heb daar contact mee zegt de vertegenwoordiger van het ACV. En als men tegen quato is in de profit waarom zich dan niet richten naar de enige expansieve sector de komen 10 jaar, nl. de non-profit sectoren van welzijn en gezondheid - geef hen de middelen van de lastenvermindering en laat hen gewaarborgde tewerkstelling creëren mét bv een quotum van 10%. Probeer dat maar aan de Cortebeecken en Devitsen te verkopen. Dat was dan meteen de laatste tussenkomst van een interessant debat voor een intussen reeds uitgedund toehoordersveld.

RZOEZIE is al 25 jaar bezig
by Jan Thursday October 09, 2003 at 03:37 PM
jan@steun

video: MPEG at 219.8 kibibytes

Geluidsfragment 1

RZOEZIE viert haar 25 jarig bestaan op 18 en 19 oktober - Inschrijven voor het restaurant op 19 oktober kan langs http://www.rzoezie.be

Het zijn telkens dezelfde dingen die terugkomen
by Jan Thursday October 09, 2003 at 03:37 PM
jan@steun

video: MPEG at 219.8 kibibytes

Geluidsfragment 2

RZOEZIE altijd onder druk: Is de afdeling Mechelen nog op z'n plaats bij de CD&V? zo luidt de vraag aan Inge Vervotte van een deelnemer aan het CD&V-Forum: http://forum.cdenv.be/viewtopic.php?t=1100 En Inge Vervotte antwoordt.

Nog 2 KifKif-debatten over de allochtone emancipatiestrijd
by Jan Thursday October 09, 2003 at 03:37 PM
jan@steun

Nog 2 KifKif-debatte...
logo.gifzv9dvh.gif, image/gif, 160x96

Op 17 oktober organiseren Kif Kif en het Masereelfonds een debat over culturele identiteit en erkenning.

Sprekers zijn:

- Christopher Oliha (Association of Nigerians)
- Anke Hintjens (voormalig woordvoerster Holebifederatie)
- Nadia Fadil (sociologe)
- Bruno De Wever (historicus)
- Ahmed Azzuz (AEL)

Moderator: Rik Pinxten (RUG)

Plaats van afspraak:
Het debat gaat om 20u door in het Hoger Instituut voor Vertalers en Tolken, Schilderstraat 41, 2000 Antwerpen

Op 24 oktober organiseren Kif Kif en het Masereelfonds een debat over onderwijs.

Sprekers zijn

- Paul De Knop (voorzitter Gemeenschapsonderwijs)
- Carlos Haerens (adviseur Katholiek Onderwijs)
- Fernando Marzo (Associazone Christiani Lavoratore Italiani)
- Younes El Yousfi (stafmedewerker onderwijs)
- Rasid Bal (voorzitter moslimonderwijsnet Nederland)

Moderator: Tjhoi Ng Sauw (VRT)(onder voorbehoud)

Plaats van afspraak: Het debat gaat om 20 u door in De Centrale, Kraankinderstraat 2, 9000 Gent.

Werkloosheid allochtonen - Erger dan je denkt
by Jan Thursday October 09, 2003 at 04:14 PM
jan@steun

Door de deelnemers aan het debat werden enkele cijfers genoemd: in het Mechelse is de mannelijke werkloosheid bij allochtonen 4x hoger dan bij de Belgische mannen en bij de vrouwen tot 6x hoger dan de belgische vrouwen. Zodus.