arch/ive/ief (2000 - 2005)

Filippijnen actueel 01/10/03 - Vier jonge activisten vermoord door militaire spionnen
by Filippijnegroepen Belgie Friday October 03, 2003 at 01:24 PM
fgb@online.be

INHOUD: MENSENRECHTEN: Vier jonge activisten vermoord door militaire spionnen; MUITERIJ: Meerderheid van het volk heeft sympathie voor muiters; ECONOMIE: Werkloosheid hoger dan ooit; DICTATUUR: Veteraan anti-Marcos oppositie waarschuwt: “geschiedenis herhaalt zich”; SEX: Kris brengt sexueel overdraagbare aandoeningen in de kijker

MENSENRECHTEN: Vier jonge activisten vermoord door militaire spionnen

Op 19 september werden vier jongeren door gewapende mannen ontvoerd in de provincie Compostela Valley in het zuiden van Mindanao. Twee van hen waren actieve leden van de nieuwe jongerenpartij Anak ng Bayan en zetelden in de officiële jongerenraad van hun dorp. Een derde slachtoffer was lid van de progressieve jongerenorganisatie Anakbayan. Drie dagen later werden hun verminkte lichamen teruggevonden in een bananenplantage.

Volgens de mensenrechtenorganisatie Karapatan werden de vier uit de weg geruimd door de militaire inlichtingendienst aangezien één van hun agenten door getuigen geïdentificeerd werd. Het New People’s Army (NPA) identificeerde een kapitein van het leger dankzij getuigenissen van de lokale bevolking. De militairen gaven toe dat ze progressieve jongerenorganisaties bespioneren maar ontkenden hun betrokkenheid bij de viervoudige moord. Zoals gekend zijn moorden door militairen en paramilitairen op leden van de partij Bayan Muna, die verwant is aan Anak ng Bayan, schering en inslag in de Filippijnen. Nauwelijks een week na de moord op de vier jongeren werd een leider van Bayan Muna ontvoerd door militairen in Cebu.

“Massacre in Maco, Compostela Valley” in Bulatlat.com
http://www.bulatlat.com/news/3-34/3-34-maco.html
“Army captain linked to youths' slay” in de Philippine Daily Inquirer
http://www.inq7.net/reg/2003/oct/01/reg_3-1.htm
“Bayan Muna says military abducted leader” in de Philippine Daily Inquirer
http://www.inq7.net/reg/2003/oct/01/text/reg_10-1-p.htm

DICTATUUR: Veteraan anti-Marcos oppositie waarschuwt: “geschiedenis herhaalt zich”

Danilo “Ka Dan” Vizmanos, een veteraan van de volksbeweging, bracht een tweede boek met memoires uit, dag op dag 31 jaar nadat dictator Marcos de krijgswet uitriep. De 74-jarige Ka Dan--nog steeds een vaste waarde in betogingen--maakte carrière in de zeemacht waar hij het tot kapitein schopte. Hij verliet de militaire dienst toen president Marcos in 1972 de dictatuur instelde en werd later omwille van zijn ideeën gevangen genomen. Het boek blikt terug op de eerste jaren onder de krijgswet. Ka Dan ziet vele parallellen met de gebeurtenissne van vandaag en waarschuwt dat de geschiedenis zich dreigt te herhalen.

“Martial law book warns of history repeating itself” in de Philippine Daily Inquirer
http://www.inq7.net/nat/2003/sep/21/nat_2-1.htm
“Chronicle of a Dictatorship Unleashed” in Bulatlat.com
http://www.bulatlat.com/news/3-33/3-33-dictatorship.html
“A Review of Martial Law Diary: Part One” in Bulatlat.com
http://www.bulatlat.com/news/3-32/3-32-diary.html

MUITERIJ: Meerderheid van het volk heeft sympathie voor muiters

Uit een opiniepeiling blijkt dat 55% van de Filippijnse bevolking denkt dat de militaire opstandelingen van de 27e juli goede redenen hadden om te klagen. Er is echter minder sympathie voor de manier waarop de muiters hun eisen naar voor brachten. Dezelfde peiling bracht aan het licht dat de popularirteit van presidente Arroyo gezakt is tot het laagste punt ooit.

Vijfhonderd familieleden van de muiters namen deel aan een bijeenkomst die werd georganiseerd door de mensenrechtenorganisatie Ecumenical Movement for Justice and Peace. De familieleden onderstreepten dat de muiters enkel misstanden aan het licht wilden brengen en vroegen dat ze een rechtvaardige behandeling zouden krijgen.

“Public attitudes toward Oakwood, coup plotters reflect sympathy, confusion” in CyberDyaryo
http://www.cyberdyaryo.com/features/f2003_0926_01.htm
“Controversial bishop: Rebel soldiers had good intentions” in de Philippine Daily Inquirer
http://www.inq7.net/nat/2003/sep/18/nat_7-1.htm

ECONOMIE: Werkloosheid hoger dan ooit

Volgens overheidstatistieken was in juli 12,7 percent van de beroepsbevolking werkloos, een historisch record. Dat komt neer op 4,35 miljoen officiële werklozen. De regering wijt de toenemende werkloosheid aan de slechte weersomstandigheden maar Joel Maglunsod van de vakbond KMU denkt daar anders over. Hij had de bui al zien hangen aangezien lokale bedrijven de deuren moeten sluiten wegens de toenemende globalisering. Gegevens van IBON Databank tonen inderdaad aan dat vorig jaar dagelijks tien kleine bedrijfjes, met gemiddeld zo’n 20 werknemers, overkop gingen.

“Unemployment Reaches 46-Year High” in Bulatlat.com
http://www.bulatlat.com/news/3-33/3-33-unemployment.html

SEX: Kris brengt sexueel overdraagbare aandoeningen in de kijker

Sex, geweld en een televisiester. Meer is er niet nodig voor torenhoge pieken in de kijkcijfers, oorverdovende krantenkoppen, en eindeloze commentaren op de radio en tijdens elke lunch- en koffiepauze. Als de televisiester in kwestie Kris Aquino heet, de dochter van ex-presidente Cory en nationale held Ninoy Aquino, dan is het hek helemaal van de dam. Wie geïnteresseerd is in de smeuiige details over hoe haar relatie met politicus en televisiester Joey Marquez aan een eind kwam, hoe Joey bij die gelegenheid een pistool trok en in de vaginale flora van Kris kan terecht op honderden Filippijnse websites, duscussielijsten of het transcript van een televisieinterview met Kris zelve op http://www.abs-cbnnews.com/images/news/microsites/ondspot/spotkris.htm.

In de marge van deze heisa had de media ook aandacht voor sexueel overdraagbare aandoeningen, een taboe in de katholieke Filippijnen. De minister voor volksgezondheid merkte op dat sexueel overdraagbare aandoeningen in de lift zitten en verdere verspreiding van AIDS onvermijdelijk lijkt. Gezondheids- en vrouwenrechtenactivisten zijn daarover niet verwonderd wegens de aanhoudende taboes op geweld in intieme relaties en besparingen op de begroting voor gezondheidszorg.

"Aquino's daughter accuses boyfriend of abuse" in de International Herald Tribune
http://www.iht.com/articles/111268.html
"Public revelations of actress Kris Aquino grip Filipinos" in Channel News Asia
http://www.channelnewsasia.com/stories/southeastasia/view/50275/1/.html
"Health chief warns of AIDS epidemic" in de Philippine Daily Inquirer
http://www.inq7.net/nat/2003/sep/30/nat_1-1.htm

(Filippijnengroepen België - Filippijnen actueel 01/10/03)