arch/ive/ief (2000 - 2005)

Mumia Abu-Jamal ereburger van Parijs
by ministerie van agitatie Thursday October 02, 2003 at 12:41 AM
ministerievanagitatie@yahoo.com

Zaterdag 4 oktober wordt Mumia Abu-Jamal, de terdood veroordeelde Afro-Amerikaanse journalist, in Parijs tot ereburger benoemd.

Mumia Abu-Jamal ereb...
mike_chuck.jpg, image/jpeg, 394x409

Mumia Abu-Jamal is een voormalig lid van de Black Panther Party for Self Defence. De Black Panther Party werd opgericht door Huey P. Newton en Bobby Seale en was een revolutionaire politieke partij die zich verzette tegen het virulente racisme en het kapitalisme. Ze spiegelden zich aan Malcolm X in zijn late jaren.
Mumia was in Philadelphia verantwoordelijk voor de krant, de Black Panther Party Community News Service. Eind jaren zestig bombardeerde J. Edgar Hoover de partij tot 'Public Enemy Number One'. Het door hem uitgevaardigde Counter Intelligence Programm (COINTELPRO) moest de partij onschadelijk maken. Tientallen leiders werden doodgeschoten, anderen gevangengezet, sommigen doken onder of ontvluchtten het land. De partij werd militair verslagen en ontbonden.
Mumia Abu-Jamal ging verder in de journalistiek. Hij werd gekozen tot voorzitter van de National Association of Black Journalists, werd geroemd om zijn geëngageerde journalistiek, kreeg verschillende prijzen. Men noemde hem 'the Voice of the Voiceless'.
Eén van de issues die hij van nabij volgde was de kwestie rond de radikaal ecologische actiegroep MOVE. MOVE baseerde zich semi-religieus op 'the guidelines' van John Africa. De leden (zwart, hispanic en blank) veranderden hun achternaam allen in Africa. Ze woonden in communes en trokken de straten op om te protesteren tegen ondermeer de milieuverloedering, het kapitalisme en het misbruik van dieren. De extreem racistische politie van Philadelphia sloeg genadeloos terug. Letterlijk. Na verscheidene incidenten kwam het in '78 tot een stand-off. Bij een daaropvolgende schietpartij kwam één agent om het leven door één kogel. Negen MOVE leden werden elk tot 100 jaar gevangenisstraf veroordeeld. Ze zitten vandaag nog allen vast (25 jaar dus).
Mumia Abu-Jamal interviewde destijds de rechter die hen veroordeelde. Hij vroeg hem: 'Wie is precies de moordenaar van de agent?'. De rechter antwoordde: 'Ik weet het niet en het kan me niet schelen. Ze hebben zich gepresenteerd als een familie en ik heb hen veroordeeld als een familie'.
Na de hele heisa gaf de burgemeester van de stad een persconferentie waarbij hij de oorzaak van de problemen bij de kritische pers legde. Op een persconferentie keerde hij zich naar Mumia en zei: 'jij bent de oorzaak van dit probleem en je zult ter verantwoording geroepen worden. En ik hoop dat het nog tijdens mijn ambtstermijn is'. Een goed half jaar later werd Mumia op straat aangetroffen met een kogel in de buik. Naast hem lag het lijk van een politieagent. Mumia ABu-Jamal werd ter dood veroordeeld in een proces dat o.m. door de Belgische regering, het Europees Parlement, Nelson Mandela, Amnesty International en tal van anderen als unfair omschreven werd.
De organisatie MOVE bleef zich verzetten tegen het systeem, voerde actie voor de vrijlating van hun negen leden en die van Mumia. Het kwam opnieuw tot een confrontatie in 1985. De politie bombardeerde in samenwerking met de FBI het huis van MOVE-leden dat zich in de binnenstad bevond. 62 huizen brandden volledig af, 250 mensen werden dakloos en 11 leden (waaronder 5 kinderen) verbrandden levend of werden neergeschoten toen ze trachtten het brandende huis te ontvluchten.
De strijd voor de vrijlating van Mumia Abu-Jamal die sinds '81 op deathrow zit en de MOVE-leden gaat onverminderd verder.
Mumia wordt nu zaterdag 4 oktober benoemd tot ereburger van Parijs. In aanwezigheid van de Burgemeester, Pam Africa van MOVE en Angela Davis.

Verslag volgt maandag.
De Minister van Agitatie sprak met Mumia Abu-Jamal op deathrow, met Ramona Africa van Move en met de oprichter van de Black Panther Party for Self Defence.
een radioreportage over MOVE en Mumia Abu-Jamal kan je beluisteren op
http://www.ambras.org/_radio/mumia.htm
een interview met Ramona Africa, de enige volwassene die het bombardement van '85 overleefde staat op
http://www.ambras.org/_interview/move.htm
een interview met Bobby Seale, oprichter van de Black Panther party for Self Defence staat op
http://www.ambras.org/_interview/seale.htm
een radioreportage over de criminalisering van Afro-Amerikanen staat op
http://www.ambras.org/_radio/criminalisation.htm