arch/ive/ief (2000 - 2005)

Vredesactie op Flikkendag
by Pol D'Huyvetter Saturday September 27, 2003 at 12:46 PM
pol@mlotherearth.org

Voor Moeder Aarde zal morgen tijdens de Flikkendag te Gent een actie voeren tegen de aanwezigheid van militair materiaal, en in het bijzonder tegen de aanwezigheid van een F-16, op de Vrijdagsmarkt in het hartje van de stad.

De actievoerders vragen in een brief aan de burgemeester dat de Stad Gent in de toekomst niet langer zijn medewerking verleent voor de promotie van het militarisme en zich toelegt op vredeseducatie en conflictpreventie.

"De oorlog in Irak en op vele andere plaatsen op onze wereld vandaag, illustreert de enorme invloed van het leger en het militair industrieel complex op de politiek. Een wereld zonder oorlog, honger en ellende is mogelijk. Maar dit zal ook afhangen van de manier waarop we conflicten oplossen. Ook het naleven en versterken van de VN en de internationale rechtsregels is een prioriteit", aldus Voor Moeder Aarde.

De vredesgroep protesteert in de eerste plaats tegen het feit dat de Stad en de politie van Gent zich inlaat met het verheerlijken van militarisme door de demonstratie van allerlei militair materiaal op de Flikkendag. Militair materiaal heeft volgens de vereniging niks te maken met de dagelijkse ordehandhaving in de stad. Op de tweede plaats vinden ze de associatie met de F-16 van de Belgische luchtmacht onaanvaardbaar. Het zijn precies F-16 straaljagers die ook gebruikt worden voor de mogelijke inzet van Amerikaanse kernwapens door diezelfde Belgische luchtmacht. Volgens Voor Moeder Aarde is de Belgische overheid reeds vele jaren in overtreding met de regels van het internationaal recht, zoals bevestigd door het Internationaal Gerechtshof uit Den Haag op 8 juli 1996.

De moeilijkheden voor de verkoop van Belgische F-16 aan Pakistan vorige maand heeft hier alles mee te maken. Het is volgens de organisatoren onaanvaardbaar dat mogelijke instrumenten van genocide in Gent verheerlijkt worden. We moeten ook voor onze eigen deur kuisen. De tentoonstelling van een F-16 kan enkel wanneer bijkomende informatie beschikbaar is voor het publiek. Vandaag beseffen te weinig mensen dat een F-16 - het paradepaardje van de Belgische luchtmacht - een grote bedreiging vormt daar deze elk ogenblik kunnen ingezet worden in de NAVO strategie welk het gebruik van kernwapens niet uitsluit.

Voor Moeder Aarde vroeg daarom in een brief aan de burgemeester om de tentoonstelling van een F-16 niet toe te laten zonder deze te voorzien van de nodige informatie zodat de bevolking niet zomaar “de F-16” zal bewonderen. De vredesgroep bood hierbij ook zijn medewerking aan.

Vandaag staan meer dan 10.000 kernwapens op scherp, genoeg om elk menselijk leven tientallen keren te doden. De recente ontwikkelingen m.b.t. de verspreiding van kernwapens in o.a. Noord-Korea, Iran, Saoedi-Arabië en vooral de Verenigde Staten bemoeilijken algehele nucleaire ontwapening. De Verenigde Staten weigert namelijk onderhandelingen te starten voor totale nucleaire ontwapening, en is bezig met de ontwikkeling van nieuwe kernwapens en de voorbeiding van het testgebied in Nevada voor nieuwe kernexplosies.

Gent moet volgens Voor Moeder Aarde een echte vredesstad worden. Door zijn lidmaatschap van het "Mayors for Peace" netwerk (zie weblink) besliste het reeds een actieve rol te spelen in het proces voor de afschaffing van alle kernwapens. Naast Gent zijn ook Antwerpen, Brugge, Boechout, Leuven en Ieper lid van dit netwerk met zetel in Hiroshima. http://www.pcf.city.hiroshima.jp/mayors/

De actie zal ludiek, visueel, geweldloos en direct zijn.

Afspraak: zondag 28 september - 15u00 aan het Groot Kanon nabij Vrijdagsmarkt

Meer informatie: Pol D'Huyvetter 0495-28 02 59