arch/ive/ief (2000 - 2005)

Proces tegen Koerdische TV eindelijk van start
by Interview door Chris Den Hond Friday September 26, 2003 at 08:38 PM
sap-pos@tiscali.be 02/523.40.23 Plantinstraat 20, 1070 Brussel

Na een onderzoeksperiode van zeven (!) jaar is eindelijk het proces begonnen tegen 17 personen, van ver of kortbij betrokken bij de Koerdische televisie. We hadden een gesprek met Ties Prakken, één van de advokaten van de verdediging. Wij maakten dit interview een week na het van start gaan van het proces. Als u dit leest, is het proces ondertussen al verder gevorderd.

Interview Ties Prakken, advokaat, door Chris Den Hond, journalist MedyaTV

Na één week is het vandaag reeds de derde zittingsdag. Wat is uw algemene indruk. Verloopt het proces volgens verwachtingen?

Er zijn een paar incidenten geweest. De verdediging heeft bezwaar gemaakt tegen het feit dat er allemaal politiemannen zijn opgesteld achter de procureur. Die zitten daar bijna aan de tafel van de rechter, dus op dezelfde hoogte. Dat kan natuurlijk niet om twee redenen: dat is heel intimiderend voor de verdachten. Na zeven jaar van onderzoek komen ze uiteindelijk voor de rechter en dan zien ze daar die politiemannen allemaal staan, die het hun zeven jaar geleden allemaal zo moeilijk hebben gemaakt. Dat kan natuurlijk niet.

Eigenlijk zegt dit iets over het hele onderzoek zoals het gevoerd is door de politie. Dat is een onderzoek dat objectief had moeten zijn, want dat gebeurt in opdracht van een rechter. Maar die politiemannen zelf hebben blijkbaar het gevoel dat ze alleen maar optreden voor de procureur. En dat is niet objectief. Daarom hebben wij gevraagd en gekregen dat die politiemannen gewoon zoals iedereen in de rechtszaal zitten en niet naast de procureur.

De beschuldigingen zijn vrij zwaar, heel crimineel. Terzelfdertijd spreken de beschuldigden veel over het belang van de TV voor de Koerdische bevolking. Er zitten dus veel politieke elementen in dit proces. Is dat een bewuste keuze van de verdediging?

Er zitten veel politieke elementen in het dossier. Dit is een politieke vervolging. Officieel gaat dit dossier hoofdzakelijk over witwassen van geld. Maar de politie had vooral belangstelling voor de banden met de PKK. Daar draait het hele onderzoek om. Waarom komt een onderzoeksrechter in België in godsnaam op de gedachte om in een witwasdossier af te reizen naar Imrali in Turkije om Abdullah Öcalan te ondervragen als getuige? Dat heeft nog maar weinig met witwassen te maken. Dan kan je er toch niet meer omheen dat het een politiek dossier is. Temeer daar er kort voor de inval bij Med-TV een samenwerkingsovereenkomst gesloten was tussen de Turkse en de Belgische politie. Dit proces is de vrucht van de samenwerking. Dat is eigenlijk heel evident. En dus is het een politiek dossier. En als het een politiek dossier is, dan moet je het ook politiek verdedigen.

De groep van advokaten vormt een vrij consistent en hecht geheel in een toch wel moeilijke zaak. Bent u tevreden met het verloop totnogtoe?

Tot nu toe vind ik dat het goed verloopt. We zijn als advokaten een beetje lastig geweest, daar dienen we ook voor. Dat is ons beroep. En onze cliënten, de beschuldigden, krijgen toch wel voldoende ruimte om hun verhaal te vertellen. En dat is voor hun natuurlijk ook heel erg belangrijk, want daar hebben ze toch zeven jaar op gewacht.

De druk op de beschuldigden is toch wel groot. Ze hebben allemaal toch wel risico's genomen om die Koerdische televisie op te zetten. Ik heb de indruk dat de rechter veel oor heeft voor het politieke verhaal. Klopt die indruk?

Daar weet je niets van. Dat is altijd afwachten. Daarover kan ik mij nog niet uitlaten. De houding van de rechter, dat is één ding. Het resultaat, dat is iets anders. Ik kan daar op dit moment geen zinnig woord over zeggen.

Kan je nog eens uitleggen wat er exact gebeurd is met die rijkswachters?

Wel, er is een tafel waar de rechter aanzit. Het moet zo zijn dat de procureur één niveau lager zit. Hier zit hij op hetzelfde niveau. En achter die procureur zat ook nog politie, dus de regisseurs die dit onderzoek gedurende zeven jaar gevoerd hebben. Die politiemannen en de procureur gedragen zich alsof zij de uitvoerders zijn van de rechter. Dat kan niet.

Wat hebben jullie daartegen gedaan?

Wij hebben gezegd: dit kan niet. Dit kan geen onafhankelijke rechtspraak opleveren als dit zo doorgaat. En het kan zelfs niet de schijn van onafhankelijke rechtspraak ophouden. Voor dat laatste was Mevrouw de Rechter wel gevoelig, omdat het inderdaad intimiderend werkt. Dus de politiemannen zitten nu achteraan in de zaal. Wat de onafhankelijkheid van de rechtspraak betreft, daar zal later een uitspraak over komen. Wij hopen dat de rechter op een bepaald moment in het proces daarop zal moeten reageren.

Vandaag hebben de advokaten problemen gemaakt over het feit dat alle aanwezigen op de openbare zitting geficheerd worden. Wat gebeurt er juist en hebben jullie gelijk gekregen?

Daartegen hebben wij vanmorgen geprotesteerd, want dat kan niet. Wat wel kan is een veiligheidscontrole zoals op het vliegveld. We hebben er geen moeilijkheden mee dat ze je tas scannen. Maar dat iedereen zich moet identificeren, dat is al op het randje. Maar dat die namen dan op een lijst worden opgeschreven, dat kan niet. Dat is zo intimiderend dat het de openbaarheid van de zitting in gevaar brengt. Dat intimideert mensen die terecht zo al weinig vertrouwen hebben in justitie en politie. De Koerden hebben inderdaad weinig reden om in die instanties vertrouwen te hebben. Dus in die context werkt het zeer intimiderend als je als belangstellende in de zittingszaal komt en dat je dan weet dat je naam onmiddellijk op een lijst komt te staan. Dat kan niet en wij vinden dat geen openbare rechtspraak meer.