arch/ive/ief (2000 - 2005)

Zes anarchisten aangehouden in Barcelona
by anarchist black cross - gent Wednesday September 24, 2003 at 01:38 PM
abc_gent@yahoo.com PB 40, 9000 Gent 2, België

Omstreeks 4u in de morgen van dinsdag 16 september, werden zes personen in Barcelona gearresteerd door de Guardia Civil. Zij werden aangehouden op basis van de antiterrorisme wetgeving.

Zes anarchisten gearresteerd in Barcelona

Omstreeks 4u in de morgen van dinsdag 16 september, werden zes personen in Barcelona (in de wijk Ciutat Vella en in het district Horta Guinardo) gearresteerd door de Guardia Civil. Zij werden aangehouden op basis van de antiterrorisme wetgeving, waardoor ze in handen kunnen blijven van de Guardia Civil, gedurende 3 tot 5 dagen op secreet kunnen worden geplaatst en zonder bijstand van advocaten van eigen keuze, tot hun verschijnen voor de Audiencia Nacional in Madrid. De zaak wordt behandeld door de eerste Onderzoeksrechtbank van de Audiencia Nacional, die onder leiding staat van rechter Guillermo Ruiz Polanco, bekend om zijn betrokkenheid bij politiemontages tegen anarchisten.

De gearresteerden zijn Carolina Forné Roig en Rafael Tomás Gaspar (beiden 25 jaar en afkomstig uit Tarragona); Joaquin Garcés Villacampa (43 jaar, uit Huesca) en Igor Quevedo Aragay (25 jaar, uit Guipuzcoa); Teodoro Hernández Martínez (26 jaar, uit de streek La Rioja)) en Roger Gras Pacheco (21 jaar, uit Barcelona).

Volgens de versie(s) van politie en gerecht, gretig en onmiddellijk en zonder enige terughoudendheid overgenomen door de burgerlijke pers, zou het gaan om een grote antiterroristische operatie, waarvoor het onderzoek al twee jaar gaande is. Tijdens de operatie waarbij 4 huizen en een auto werden doorzocht, zouden verschillende vuurwapens, producten om explosieven te maken, twee computers en literatuur in beslag zijn genomen. De zes zouden deel uitmaken van een “clandestiene anarchistische groep” die een stadsguerrilla campagne zou hebben opgezet in Barcelona. Zij zouden op 8 september de bombrief hebben verstuurd naar de Griekse ambassade in Madrid (onschadelijk gemaakt door de politie), en verschillende aanslagen hebben gepleegd tegen banken en andere instellingen. Naast deze band met de solidariteitsacties voor de gevangenen van Thessaloniki, wordt er ook opnieuw een band gelegd met de strijd van en voor de FIES gevangenen.

Op zaterdag 20 september, na vijf dagen “incommunicado”, verschijnen de gearresteerden voor de Audiencia Nacional, voorgezeten door superrechter Garzón. Van de zes wordt enkel Teodoro vrijgelaten, de anderen blijven in de gevangenis. Het blijkt nu dat de beschuldigingen nog zwaarder zijn, en het is niet uitgesloten dat er nog meer huiszoekingen en arrestaties zullen volgen. Zo wordt tegen Iñigo, een anarchist uit Burgos, een internationaal opsporings -en uitleveringsbevel uitgevaardigd.

De beschuldigingen tegen Joaquín, Rafael, Carolina, en Igor luiden nu: behoren tot een terroristische organisatie, brandstichting, vernielingen, verboden wapendracht, bezit en aanmaak van explosieven en samenzwering met als doel personaliteiten te doden. Volgens het gerecht zouden zij immers ook plannen hebben gemaakt om een raadgever van de Generalitat (Catalaanse deelregering), Jordi Alvinya, en een reporter, Luis del Olmo, te vermoorden, en zouden zij een lijst hebben met nog verschillende doelwitten. Joaquín en de voortvluchtige Iñigo worden verder beschuldigd van poging tot een terroristische moordaanslag voor de bombrief naar de ambassade van Griekenland.
Roger wordt enkel beschuldigd van het toebrengen van schade en vernielingen tijdens straatgeweld.

Volgens gerechtelijke bronnen zou Joaquin Garcés Villacampa althans de beschuldigingen tegen hem bekend hebben. Hij wordt door de pers en het ministerie van binnenlandse zaken omschreven als het “brein” van de “terroristische cel”. De 43 jarige Joaquin is een bekende anarchist, was CNT lid en bracht 18 jaar in de gevangenis door, maar wist enige maanden geleden te ontsnappen. Juist voor zijn ontsnapping had hij nog een lange hongerstakingsactie gevoerd om de omstandigheden in de gevangenis aan te klagen en zijn overplaatsing naar een gewoon regime te eisen. Hij zou de anderen in contact hebben gebracht (sic) met verschillende FIES gevangenen (volgens de pers en het gerecht is het al een misdaad contact te hebben met gevangenen).

De beschuldigingen tegen deze zes anarchisten zijn zeer ernstig, voor het Spaanse gerecht, de media en de politiek staat hun schuld reeds vast. Het blijft wachten op eventuele verklaringen van de beschuldigden zelf, in ieder geval is het de zoveelste golf van repressie tegen de anarchistische beweging in Spanje, en in het bijzonder tegen de solidariteitsbeweging met de gevangenen in strijd aldaar. Ook is het duidelijk dat de antiterroristische wetten geen dode letter blijven en ieder die zich verzet tegen de bestaande orde, met zijn oorlogen, uitbuiting, onderdrukking, gevangenissen, kunnen treffen.

In Barcelona werd er de dag van de arrestaties, ’s avonds, al een solidariteitsactie met de gearresteerden gehouden op Las Ramblas. Nog andere solidariteitsacties worden gepland in heel Spanje.

De gevangenen bevinden zich hoogst waarschijnlijk in de Soto gevangenis in Madrid:

C.P. Soto del Real (Madrid V)
Ctra Comarcal 611
Apdo. 200
28791 - Soto del Real
Madrid.

Een solidariteitsrekening werd geopend: BBVA 0182 7028 21 0201530482

Schuldig of onschuldig - internationale solidariteit met de anarchistische kameraden in Spanje!
Afschaffing van de antiterroristische wetten!
Afschaffing van alle isolatie (FIES) regimes!
Afschaffing van het onmenselijke en nutteloze gevangenissysteem!

(Voor meer info over de repressie en de gevangenisstrijd in Spanje, zie onze vorige berichten, in onze nieuwsbrief en op de website: http://www.geocities.com/abc_gent ; in het Spaans, zie: http://www.nodo50.org/desdedentro , http://www.alasbarricades.org)