arch/ive/ief (2000 - 2005)

Mark Barnsley in Gent
by anarchist black cross - gent Monday September 22, 2003 at 09:36 PM
abc_gent@yahoo.com PB 40, 9000 Gent 2, België

Op zaterdag 27 september 2003 komt Mark Barnsley, anarchistische voormalige politieke gevangene, spreken in het Anarchistisch Centrum, Sparrestraat 1A te Gent. Mark Barnsley is sinds zijn vroege jeugd actief betrokken bij de anarchistische beweging, in 1994 hij werd onrechtmatig tot 12 jaar gevangenschap veroordeeld!

Mark Barnsley in Gen...
markbarnsley.jpg, image/jpeg, 150x141

Mark Barnsley: 8 jaar in handen van de vijand

Op de warme zomerse dag van 8 juni 1994 besloten Mark en een vriendin van de familie, Jane, om wat te gaan drinken in de Pomona pub. Ze namen Marks jongste dochter, net zes weken oud, mee. Een tijdje nadat zij arriveerden, nam een groep van ongeveer 15 studenten plaats op het terras van de pub. Al snel begonnen zij Mark en Jane lastig te vallen. Mark zei hier iets van, maar de studenten gingen door. Hierop besloten Mark en Jane om weg te gaan. Ze moesten om weg te gaan echter langs de studenten. Mark werd geduwd en de studenten begonnen op hem in te schoppen en te slaan. Er ontstond een vechtpartij. Elke keer als Mark loskwam werd hij opnieuw gegrepen. Het mes dat één van de studenten te voorschijn gehaald had, viel op de grond. Mark wist dit in de worsteling te pakken te krijgen en hield het de hele tijd bij zich om te voorkomen dat hij ermee gestoken zou worden. Een aantal studenten hielden door dit mes een paar kleine diepe sneetjes in de armen over aan de vechtpartij. Mark had echter drie gebroken ribben, een 3 cm. lange hoofdwond, een 3 cm. lange snee over zijn linkeroog, gebroken en beschadigde tanden, een gebroken neus en bloeduitstortingen over zijn hele lichaam.

Na de vechtpartij werd alleen Mark gearresteerd en uiteindelijk ook veroordeeld. In de pers werd hij afgeschilderd als een maniakale messentrekker en in de rechtbank werd dezelfde beeldvorming aangehouden. Dit, ondanks het feit dat alle getuigen (inclusief de studenten) zowel van de zijde van de verdediging als van de aanklager er duidelijk over waren dat de studenten de vechtpartij waren begonnen en zij ook aardig onder invloed waren geweest. Mark werd dus eigenlijk in tegenspraak met de bewijsvoering toch veroordeeld, en wel tot 12 jaar !!! gevangenisstraf.

Gedurende het proces was het duidelijk dat Mark aangepakt werd voor zijn anarchistische ideeën. Hij werd over zijn ideeën ondervraagd en er werd literatuur uit zijn huis gehaald. Hij was jarenlang militant anarchist en de politie had hem al eerder geprobeerd onrechtmatig veroordeeld te krijgen. Mark was toen procedures begonnen voor onrechtmatige hechtenis en opzettelijke vervolging. Deze liepen tegen agenten van hetzelfde politiebureau dat ook het “Pomona incident” behandelde. Nog zo’n toeval was, dat het hoofd van het bureau in 1994, voorheen Inspecteur was bij de Special Branch (Politieke Veiligheidspolitie) en hem persoonlijk had gearresteerd voor een politieke overtreding in Dover in 1980.

Mark heeft altijd zijn onschuld volgehouden. Tijdens zijn acht jaar in de gevangenis, heeft zijn steungroep zich er hard voor gemaakt zijn onschuld bewezen te krijgen. Toen Mark eerder al voor verlof in aanmerking kwam, heeft hij dit geweigerd. Om verlof te krijgen, had hij in een ondertekende verklaring schuld moeten bekennen. Hij heeft uiteindelijk tweederde van zijn straf uit moeten zitten. Zijn vrijlating op 24 juni vorig jaar betekende dan ook niet dat zijn onschuld erkend werd door de Britse klassenjustitie. Daarom zijn Mark en zijn steungroep nog steeds bezig om erkenning van zijn onschuld te krijgen.

In Groot-Brittannië is Mark Barnsley niet de enige die onrechtmatig werd vastgehouden. Zoals hem zijn er velen in de Britse gevangenissen, vooral uit de lagere en arbeidersklasse. Ook in andere landen hebben we op het gebied van het gerecht al heel wat meegemaakt..

Mark Barnsley zal als onderdeel van een tour in enkele Nederlandse en Belgische steden spreken over zijn gevangenschap, wat de steun van buiten de gevangenis voor hem betekende en de situatie van de campagne nu.

Op 27 september dus in Gent, 20h (voertaal: engels).

Voor meer informatie:
Anarchist Black Cross – Gent
PB 40
9000 Gent 2
abc_gent@yahoo.com
http://www. geocities.com/abc gent

AGA Postbus 16521-1001 RA Amsterdam
agamsterdam@yahoo.com
http://squat.net/agap

http://www.freemarkbarnsley.org