arch/ive/ief (2000 - 2005)

OCIV lanceert petitie "Nooit meer Semira Adamu"
by Pieter De Gryse Monday September 22, 2003 at 10:51 AM

Vijf jaar na de gewelddadige dood van Semira Adamu stelt de vluchtelingenkoepel OCIV dat het beleid hieruit tot op vandaag onvoldoende lessen heeft getrokken. Het valt niet uit te sluiten dat er zich ook vandaag een ernstig incident voordoet bij een uitwijzing.

OCIV wijst er op dat het aantal gedwongen uitwijzingen per vliegtuig - al dan niet met escorte - vandaag veel hoger ligt dan ten tijde van de dood van de Nigeriaanse uitgeprocedeerde asielzoekster. Er vinden ook heel frequent speciale (charter)vluchten plaats.

Op al deze vluchten is er geen enkele vorm van onafhankelijke externe controle. Uitwijzingen in België zijn een zwarte doos waarvan enkel politie en Binnenlandse Zaken de inhoud kennen. Ook het parlement kan hier geen controle op uitvoeren.
Ironisch genoeg werd de opname van uitwijzingen op video na de dood van Semira Adamu afgevoerd. Dit valt moeilijk te begrijpen, aangezien de video-opnames vooral tot doel hadden aan te tonen dat de ordediensten correct tewerk gaan.

Sinds 1998 maakte een hele reeks vreemdelingen melding van mishandelingen door de politie tijdens hun uitwijzing – aantijgingen die door de politie steevast weerlegd worden. Geen van deze klachten kon door een onafhankelijke instantie worden onderzocht. Sinds 1998 vielen er nog twee doden in repatriëringscentrum 127bis – de omstandigheden van deze overlijdens blijven onopgehelderd.

Op dit ogenblik verschijnt een deel van de verantwoordelijken voor de dood van Semira Adamu eindelijk voor de rechtbank. De verantwoordelijken hiervoor gepast bestraffen, volstaat echter niet. Ook het beleid moet veranderen, om ontsporingen in de toekomst uit te sluiten.

Daarom vraagt OCIV
§ Onafhankelijke externe controle op het verloop van gedwongen uitwijzingen
§ De opname op video van alle gedwongen uitwijzingen
§ Trainingen inzake mensenrechten van alle betrokken ordediensten

Enkel het beleid inzake gedwongen uitwijzingen aanpassen, is evenwel niet voldoende. De diepere oorzaak van de problemen ligt immers in de hele procedure die de vreemdeling voordien heeft ondergaan. Zolang er stroomopwaarts niets verandert, zullen incidenten bij gedwongen uitwijzingen zich blijven voordoen.

OCIV vraagt reeds jaren dat de investeringen in de zelfstandige ("vrijwillige") terugkeer van vreemdelingen die het land moeten verlaten drastisch zouden opgetrokken worden. Het feit dat het aantal gedwongen uitwijzingen sinds 1998 veel sterker is toegenomen dan het aantal zelfstandige vertrekken, illustreert dat het beleid op dit punt sterk tekortschiet.

Maar ook de uitbreiding van de criteria om asiel te verlenen, een kwalitatieve verbetering van asiel- en verblijfsprocedures en het vastleggen van duidelijke criteria voor een verblijf om humanitaire redenen zijn stroomopwaarts noodzakelijke ingrepen.

OCIV lanceert vanaf vandaag via zijn website (http://www.ociv.org) de petitie "Nooit meer Semira Adamu", die bovenstaande eisen herneemt. Deze petitie zal na afloop van het proces worden overhandigd aan de Minister van Binnenlandse Zaken.
Deze petitie heeft de steun van 11.11.11, koepel van de Vlaamse noordzuidbeweging.

Mogen we u vragen om aan deze petitie de nodige ruchtbaarheid te geven.

Contact: Koen De Mesmaeker, 0477/29.74.07