arch/ive/ief (2000 - 2005)

ACV uit banenoverleg
by Raf Verbeke Monday September 22, 2003 at 09:57 AM
carineraf@pandora.be 0497/23.07.60.

Morgen beslist het ACV over de tewerkstellingsconferentie

Het ACV beslist morgen of het nog deelneemt aan het banenoverleg na anti-sindicale oprispingen van liberale tenoren.Toch wel een onverwachte wending die m.i. het topje is van een ijsberg.

Zichtbaar en duidelijk is dat het ACV zich niet in zijn sas voelt in de nieuwe politieke constellatie. De vakbonden wordt een sociaal-liberale agenda opgedrongen zonder dat zij iets in de plaats krijgen. Dat is op zich niets nieuws, maar vlak voor de sociale verkiezingen heeft het ACV ook niets in handen om over haar positie in het overleg te communiceren. Het ABVV lijkt de kelk mee te drinken maar haalt kracht uit de nieuwe krachtsverhoudingen na 18 mei. Het was het ABVV die op FORD de vervroegde invoering van de wet Onckelinckx voorstelde en het vakbondsfront hiervoor meekreeg na toezegging van minister Vandenbroucke. Vakbonden en directie zijn hierover nog in overleg. Voorlopig weigert de directie de tijdelijke arbeidsduurvermindering zonder loonvelies, betaalt door loonlastverlagingen om tijdelijke productiedaling op te vangen.

Maar onderaan het waterpeil drijft een grote ijsblok van spanningen in de wereld van de arbeid. Spanningen op de arbeidsmarkt omdat de werklozen moeilijker aan werk geraken. Spanningen in de bedrijven omdat de schrik er in zit om zijn job te veliezen of omdat het werkritme wordt opgedreven. Spanningen in de vakbonden omdat er geen uitweg komt voor de eindelozen stroom van afdankingen en sluitingen. Spanningen in de politiek omdat de sociale zekerheid en de het overheidsbudget duidelijk onder druk staan.

Spanningen onder de bevolkling ten slotte omdat de goed nieuws show van de regering niet overeenstemt met wat velen met eigen ogen zien: dat meer werk daarom niet meer jobs betekent ! Hier en daar is een economische heropleving voelbaar. Maar de banencrisis is daarmee niet van de baan.

De media willen ook wat: blijkbaar is er een TV-ruzie-nodig tussen VLD-fractieleider Daems, mede verantwoordelijke voor het faillissement van SABENA en de voorzitter van de grootste vakbond in dit land om zo'n spanningen te laten ontladen.

De werkgroep "economische democratie" zet het maatschappelijk debat rond werk en werkloosheid voort. Uitgangspunt is het wetsvoorstel Decroly dat naast de programmatwet onder de vorige legislatuur is ingediend in de Kamer (http://forum.vl.attac.be/viewtopic.php?t=147 ). Op het Limburgs Sociaal Forum in oktober en op het Europees Sociaal Forum in Parijs in november zullen vakbonders, andersglobalisten, academici, volksvertegenwooridigers, werkers en werklozen actief deelnemen aan discussies daaromtrend. Een tweetalig disucssieforum staat daarvoor ter uwer beschikking.

Wie wil reageren op dit standpunt gaat naar
http://forum.vl.attac.be/posting.php?mode=newtopic&f=4&sid=35a02da7aa8837690da301b944e3034b


Raf Verbeke
0497/23.07.60.