arch/ive/ief (2000 - 2005)

Oproep tot solidaritet met proces Eric Goeman (Attac Vlaanderen)
by Attac Vlaanderen Thursday September 18, 2003 at 11:39 AM

op dinsdag 23 september om 9u 's morgens moet Eric Goeman, woordvoerder van Attac Vlaanderen, in Brussel verschijnen voor de politierechtbank op beschuldiging "zonder toelating van de burgemeester, een samenscholing, een groepsgewijze verplaatsing of een optocht te hebben georganiseerd of eraan te hebben deelgenomen".

Oproep tot solidariteitsactie aan de politierechtbank Regentschapsstraat 63 - Brussel (tussen Centraal Station en Louizaplaats)

Dinsdag 23 september vanaf 8u30.

Beste vrienden,

op dinsdag 23 september om 9u 's morgens moet Eric Goeman, woordvoerder van Attac Vlaanderen, in Brussel verschijnen voor de politierechtbank op beschuldiging "zonder toelating van de burgemeester, een samenscholing, een groepsgewijze verplaatsing of een optocht te hebben georganiseerd of eraan te hebben deelgenomen".

Ons recht op geweldloze sociale actie staat hier op het spel. Daarom is het belangrijk dat sociale bewegingen, actiegroepen en NGO's hun protest laten horen.

Wat zijn de achtergronden?
Op maandag 14 oktober 2002 worden de bezetters van het Lappersfortbos (die deze zomer op de Gentse Feesten nog de Prijs voor de Democratie 2003 kregen) gewelddadig verdreven door de Brugse politie. De grote speler achter de schermen: de multinational Fabricom, eigenaar van het Lappersfortbos.

Op woensdag 16 oktober 2002 zou er een nieuwe onderhandelingsronde doorgaan tussen ex-minister van Leefmilieu Vera Dua en de onderhandelaars van Fabricom met als doel het Lappersfortbos voor een redelijke prijs terug te kopen en het opnieuw aan de gemeenschap te schenken.
Om de plannen van de minister een duwtje in de rug te geven en om onze solidariteit met de Lappersfortbosbezetters uit te drukken, organiseerde Attac Vlaanderen op dinsdag 15 oktober 2002 een geweldloze protestwake aan de zetel van Tractebel, de moedermaatschappij van Fabricom, in de Troonstraat te Brussel.

Een honderdtal mensen kwamen op die oproep af en hielden zich aan de afspraken die ter plaatse werden gemaakt met de verantwoordelijken van de ordediensten.
De actie zou een uur duren, van 17u tot 18u en we zouden niet proberen de burelen van Tractebel binnendringen. We hebben een uur lang slogans geroepen "tegen de speculatie met natuur door Fabricom", over een "eerlijke prijs voor het Lappersfortbos" en dat "onze wereld niet te koop is".
Om 18u is de actie afgeblazen en is iedereen huiswaarts gegaan.Toch wil het parket van de procureur des Konings te Brussel een duidelijk signaal geven en via een intimidatieproces te kennen geven dat spontane sociale actie niet mag, ook niet als die geweldloos is en niet tot ordeverstoring heeft geleid.

Attac Vlaanderen eist als sociale beweging die ijvert voor een andere wereld, een wereld die niet te koop is, het recht op om geweldloze sociale actie te voeren waar en wanneer zij het wensen.
De publieke ruimte is nu volledig gedomineerd door het private bedrijfsleven, door de reklame en de propaganda voor de konsumptiemaatschappij.

De andersmondialisten verzetten zich tegen deze kolonisering van de openbare ruimte en eisen het recht op om deze ruimte terug te nemen. Sociale actie is een publiek strijdmiddel tegen de private dominantie.
Attac Vlaanderen verklaart zich solidair met haar woordvoerder en roept medestanders op om aan de ingang van de Brusselse politierechtbank ons recht op sociale actie op te eisen en te beschermen.

Omdat een andere wereld mogelijk is,
Attac Vlaanderen
Eric Goeman,
woordvoerder
[e-mail] mailto:vlaanderen op attac.be
[tel-fax] 09/3724491
[mobiel] 0476/990714
[site] http://www.attac.be