arch/ive/ief (2000 - 2005)

verslag proces tegen collectief tegen uitwijzingen
by peter terryn Thursday September 18, 2003 at 12:15 AM
pterryn@yahoo.com

Vandaag 17 september werden in de Correctionele Rechtbank van Luik de finale pleidooien gehouden in het proces tegen negen leden en sympathisanten van het Collectief tegen Uitwijzingen. De aanleiding van het proces is een offensieve betoging tegen het Belgische asielbeleid en het vluchtelingencentrum te Vottem op 4 oktober 1998.

Het proces begon in het voorjaar met de vertoning van video-opnames van de betoging die enkele dagen na de moord op Semira Adamu plaats vond. Op de video zie je beelden van de betoging en - veel shokerender - van de binnenkant van het centrum dat geen centrum is maar een gevangenis.

Het meeste opschudding op de zitting veroorzaakte de procureur. De oorspronkelijke aanklacht omvatte behalve 'gewapend verzet in bende en met voorbedachte rade' ook het toebrengen van slagen en verwondingen aan 27 rijkswachters met werkombekwaamheid als gevolg (goed gedaan zouden wij zeggen), het beschadigen van een gebouw (het centrum) de beschadiging van een waterkanon en de diefstal van 200 bakstenen.
Daarvan weerhield de procureur zelf enkel het verzet. Alle andere aanklachten zijn vervallen omdat ze als onbewijsbaar werden geacht. Ook de verzwarende omstandigheid 'met voorbedachte rade' liet hij vallen. De eis: 3 maand voorwaardelijk.
Het proces lijkt dus uit te draaien op een overwinning voor de beklaagden.
De kern van de verdediging baseerde zich op twee gronden: de dood van Semira Adamu enkele dagen voor de betoging en het illegale karakter van de detentiecentra. Beide elementen geven volgens de verdediging een legitieme grond voor het verzet.

uitspraak op 15 oktober

luister naar een interview met één van de advokaten (nederlands)
http://www.ambras.org/_radio/vottem2.htm
luister naar een interview met twee van de beklaagden
http://www.ambras.org/_radio/vottem.htm
(frans)