arch/ive/ief (2000 - 2005)

Nieuwe vacaturebank voor allochtonen
by Kif Kif Tuesday September 16, 2003 at 12:37 PM
info@kifkif.be

Vanaf vandaag kunnen alle werkgevers die naar allochtone werknemers op zoek zijn gratis en op een gebruiksvriendelijke manier hun vacatures adverteren op “Kif Kif, de interculturele site van Vlaanderen” (www.kifkif.be).

Het initiatief is ook bedoeld voor werkgevers uit de integratiesector en uit die sectoren waarvan de persooneelsleden vaak met allochtonen in aanraking komen. Kif Kif hoopt hiermee een gecentraliseerd en onafhankelijk informatiepunt tot stand brengen dat de tewerkstelling van allochtonen bevordert.

Dat allochtonen te kampen hebben met heel wat problemen op de arbeidsmarkt staat als een paal boven water. Bewijzen hiervoor zijn er in overmaat. Het aandeel allochtone werkzoekenden in Vlaanderen blijft stijgen. Het procentuele gewicht van allochtonen in de werkzoekendenpopulatie is het hoogst in Heusden-Zolder (41%). In steden als Antwerpen (37%), Mechelen (37%), Lokeren (30%), Vilvoorde (30%), Gent (27%) en Sint-Niklaas (27%) liggen de scores ook heel hoog.

Een onderzoek van het Hoger Instituut voor Arbeid en het Steunpunt voor Werkgelegenheid toont aan dat ook voor werkende allochtonen niet alles rozengeur en maneschijn is. Allochtonen verdienen gemiddeld 10 tot 25 procent minder dan
autochtone werknemers. Dit komt vooral door een overconcentratie van allochtonen in laagbetaalde arbeidersjobs (voornamelijk in de land-en tuinbouw, de metaal en bouw, de horeca en de schoonmaaksector). Terwijl de helft van alle autochtone loontrekkenden bediende of ambtenaar is, behalen allochtonen amper een score van 27 à 29 %. Dat de meeste allochtonen zich in een precaire arbeidssituatie bevinden, komt verder ook tot uiting in de sterke oververtegenwoordiging in de deeltijdse arbeid. Bovendien is er weinig of niets geweten over de functieverdeling binnen het bedrijf en de doorgroeimogelijkheden voor allochtonen. Komt daarbij dat allochtonen oververtegenwoordigd zijn in de deeltijdse arbeid. Ook bij overheidsdiensten is het zoeken met een vergrootglas naar allochtonen.