arch/ive/ief (2000 - 2005)

[WTO Cancùn] Landbouwsubsidies in VS komen enkel grote bedrijven ten goede
by christophe callewaert Thursday September 11, 2003 at 04:53 PM

De 300 miljard dollar aan subsidies die de Westerse landen elkaar jaar in hun eigen landbouw pompen, zorgen er voor dat boeren uit Europa en de VS hun producten aan spotprijzen kwijt kunnen op de wereldmarkt. De subsidies zijn een ramp voor de kleine boer uit het zuiden, zoveel weten we ondertussen. Maar uit een recent rapport blijkt dat de subsidies ook een ramp zijn voor kleine boeren in de VS zelf.

Bekeken over een periode van 8 jaar streken de 10 procent grootste landbouwbedrijven van de VS 71 % van alle subsidies op. Dat staat te lezen in een rapport van de Environmental Group. In totaal gaat het om 114 miljard dollar. Gemiddeld gaat het om een kleine 300.000 dollar per jaar per groot landbouwbedrijf. Familiebedrijven krijgen weinig of niets en kunnen daardoor de concurrentie niet meer aan. Het gevolg is dat ze over kop gaan waarna hun gronden opgekocht worden door de grote bedrijven die daardoor nog wat groter worden.

Van de subsidies worden dus noch de familiebedrijven, noch de bevolking van de VS beter. Enkel de grote bedrijven zien hun bankrekeningen aandikken. Opvallend is bijvoorbeeld het geval van het bedrijf waar ex-WorldCom-baas Bernard Ebbers mede-eigenaar van is. Het bedrijfje kreeg bijna 50.000 euro om grond braak te laten liggen, met andere woorden om niets te doen.